VPS hosting kao mudar odabir

Osvrnemo li se oko sebe, nije teško primijetiti da živimo u digitalnom dobu. Ljudi često gledaju u svoje mobilne uređaje, rade na računalima i slično. U tom današnjem digitalnom dobu, online prisutnost ključna je kako za poslovne subjekte, tako i za pojedince. Bez obzira jeste li veliki poduzetnik, bloger ili vlasnik nekog malog obrta, pouzdana i učinkovita web hosting usluga je vrlo važna kako bi vaša web stranica besprijekorno funkcionirala i bila dostupna korisnicima u bilo kojem trenutku. 

Jedna od popularnih opcija u te svrhe koja je tijekom godina stekla značajnu popularnost kod korisnika je VPS hosting. On ima brojne prednosti u odnosu na druge vrste, a u nastavku saznajte sve korisne činjenice.

Što je VPS hosting

VPS hosting internetskih stranica je vrsta web hostinga koja koristi tehnologiju virtualizacije, a sve s ciljem da stvori virtualni server unutar fizičkog servera. Za vas to znači da ćete dobiti svoje virtualno mjesto na serveru. Za razliku od dijeljenog hostinga, gdje više korisnika dijeli iste resurse jednog servera, VPS hosting dijeli resurse servera koji se nalaze virtualno odvojeni. Tako se omogućuje da svaki korisnik ima svoj dio resursa i veću kontrolu nad svojim okruženjem. 

VPS hosting tako zapravo kombinira ekonomičnost dijeljenog hostinga s performansama i fleksibilnošću najma cijelog servera. Zbog toga je to vrlo zanimljiva opcija mnogim korisnicima koji traže odličnu vrijednost za novac.

Brojne prednosti u usporedbi s drugim vrstama web hostinga

Internetski VPS hosting ima brojne prednosti kada ga se uspoređuje s drugim vrstama, od kojih su najpopularniji:

  • Dijeljeni hosting 
  • Najam cijelog servera

Jedna od osnovnih prednosti u usporedbi s dijeljenim je sposobnost pružanja boljih performansi. Budući da se resursi dodjeljuju svakom VPS serveru neovisno, performanse jedne web stranice koja sa nalazi na njemu ne utječe izravno na ostale. Zbog toga će se smanjiti vrijeme učitavanja web stranica i to će omogućiti bolje korisničko iskustvo za posjetitelje. Brzina je danas iznimno važna pa će posjetitelji to itekako cijeniti.

Uz to, zbog načina na koju funkcionira, VPS hosting web stranica korisnicima nudi viši stupanj sigurnosti. Naime, rizik od sigurnosnih prijetnji i neovlaštenog pristupa značajno je smanjen jer se sve radi na izoliranih okruženjima na VPS serveru. Naravno, ako tražite još viši stupanj sigurnosti, uvijek možete dodatno ugovoriti i SSL certifikat koji će vam u tome pomoći.

Prilagodljivost i kontrola web stranica

VPS hosting korisnicima omogućuje potpunu kontrolu nad njihovim virtualnim dijelom servera. Zbog toga je korisnicima omogućena prilagodba pri instalaciji softvera, konfiguracija poslužitelja i prilagodba raspodjele resursa prema specifičnim potrebama web stranice ili aplikacije.

Također, korisnici će lako moći instalirati svoje željene aplikacije ili platforme, a u slučaju bilo kakvog problema, moći će zatražiti pomoć pružatelja te usluge. 

Dvije vrste VPS hostinga

Ako ste ste odlučili za ugovaranje VPS hostinga internetskih stranica, kod nekih tvrtki moći ćete birati između dvije vrste, upravljanog i neupravljanog. Upravljani je najbolji izbor za one koji preferiraju hosting pristup bez potrebe za upravljanjem servera i njegovim podešavanjem. U tom slučaju se pružatelj usluge brine se o svim važnim zadacima kao što su postavljanje servera, održavanje, ažuriranje sigurnosti i tehnička podrška.

S druge strane imamo neupravljani VPS hosting internetskih stranica koji je pogodan za one koji imaju nešto više informatičkog znanja i koji žele potpunu kontrolu nad VPS serverom. U ovom slučaju, korisnik je sam odgovoran za upravljanje i konfiguriranje servera, uključujući instalaciju softvera, ažuriranje i otklanjanje poteškoća. Ova vrsta zahtijeva više znanja, ali ujedno pruža i veću prilagodljivost i uštedu troškova jer ne nešto jeftiniji od upravljanog.

Pojačajte sigurnost na web stranicama uz SSL certifikat

Svi oni koji planiraju imati neku web trgovinu, svakako bi trebali uložiti određena sredstva u povećanje sigurnosti. SSL certifikat je dobar početni korak i on će vašim potencijalnim posjetiteljima donijeti određenu dozu sigurnosti i povjerenja u vašu web stranicu. SSL certifikat na web stranici može se prepoznati po:

  • Oznaci protokola https prije web adrese
  • Oznaci lokota uz naziv web stranica u pregledniku

Važno je napomenuti da internetski SSL certifikat nije garancija da je neka web stranica potpuno sigurna, ali svakako je bolje da je posjeduje nego da je nema. Stoga, ako planirate nešto kupovati putem interneta, provjerite ima li ta web trgovina SSL certifikat na dva gore navedena načina. Ako ima, možete biti sigurniji da vaši podaci koje šaljete prema toj web trgovini neće završiti u rukama neke zlonamjerne osobe.

Similar Posts:

You may also like...