Vodilice i njihova uloga u radu većine strojeva

Bitan element mnogih strojeva, ali i raznih drugih sklopova kao što je primjerice namještaj su vodilice. Njihova je osnovna uloga da pokreću dijelove nekog sustava u željenom smjeru na najfunkcionalniji način, uz što manji otpor.

Kao sastavni dio strojeva one osiguravaju da se pomični dijelovi u stroju gibaju po određenoj putanji i na odgovarajući način, a sve uz pomoć djelovanja vanjske sile.

Razne vrste vodilica za razne namjene 

Vodilice su bitni gradivni element mnogih strojeva, uređaja i sklopova oduvijek je bio važna karika u njihovoj proizvodnji, ali često nepravedno zanemarena.

No njihova je proizvodnja jako napredovala pa ste u mogućnosti birati iz široke ponude vodilica raznih proizvođača i cijena. S obzirom na to da su one iznimno bitne za skladno i harmonično funkcioniranje strojeva i sličnih aparata budite praktični i odaberite proizvođača koji vam svojom tradicijom i kvalitetom može olakšati vaš svakodnevni posao.

Teleskopske vodilice za ladice

Na tržištu ćete pronaći velik broj različitih vrsta vodilica, a svaka od njih je prilagođena za neku namjenu. Zajednički faktor svim vodilicama jest njihovo funkcioniranje na principu smanjenja trenja prilikom pravocrtnog gibanja i smanjenje sile kojom se to gibanje pokreće.

Klizne vodilice

Upoznajmo najpopularniju vrstu vodilica: klizne vodilice. One su svakako najzastupljenije jer omogućavaju pravocrtno klizanje i nužne za rad strojeva s velikim opterećenjem. S obzirom na to da trpe veliko trenje prilikom rada, čime se može smanjiti funkcionalnost stroja, bitno je da su izrađene iz kvalitetnih materijala koji imaju nizak faktor trenja. Ovdje u pomoć naravno dolazi i ljudski faktor jer se redovnim podmazivanjem značajno smanjuje trenje površine.

Ostale vrste

I same se vodilice međusobno dijele u nekoliko skupina, ovisno o obliku tijela ili načinu na koji su vezane uz stazu. Osnovna podjela je po obliku pa razlikujemo cilindrične, plosnate i u obliku prizme no ne dijele se samo prema izgledu. Još je jedna mogućnost podjele i to prema tome kako se zatvaraju pa tada govorimo o otvorenim i zatvorenim vodilicama. Biranje vodilica strogo je vezano uz potrebe stroja i njegov način rada.

Teleskopske vodilice za ladice

Osim kliznih, postoji još nekoliko vrsta vodilica. Valjne vodilice koriste valjke, kotače ili kuglice u svom radu pri čemu se ta tijela okreću i pomiču. Moramo spomenuti i elastične vodilice koje funkcioniraju na bazi opruga koje pomažu u pomicanju dijelova stroja, a izvrsnog su učinka jer u potpunosti eliminiraju trenje jer jednostavno ne postoji dodir između pomičnih dijelova stroja.

Informirajte se prije kupnje

Pri biranju i kupnji vodilice morate se dobro informirati i utvrditi namjenu kako biste izabrali idealni model za vaše potrebe i vaš stroj.

S obzirom na to da se vodilice kreću i troše duž ležajeva bitno je i da izaberete dobar materijal koji ćete održavati redovnim podmazivanjem i koji će imati bolji vijek trajanja i ostvariti bolje performanse.

https://www.youtube.com/watch?v=x2X7vas7Oi0

Među najizdržljivijim materijalima su čelik i titanij, ali mogu se kupiti i one napravljene od aluminija i bronce. 

Bez obzira koje kupite morate biti redovni u njihovom podmazivanju kako bi osigurali njihov neometani rad i dug radni vijek. Štedljivost na ovom elementu nije preporučljiva s obzirom na to da su troškovi popravka stroja koji ih koriste višestruko veći od njihove cijene.

Linearni ležajevi i njihova primjena

Kao i u gornjem slučaju na tržištu se nalaze linearni ležajevi raznih vrsta i namjena, a najpopularniji su linearni kuglični ležajevi koji se najviše koriste u industriji, s obzirom na to da imaju veliku mogućnost prilagodbe.

Jedan od najbitnijih faktora kada se biraju linearni ležajevi je njihova mogućnost podnošenja opterećenja. Svoj maksimalni učinak imat će oni ležajevi kod kojih je teret ravnomjerno raspoređen duž svih točaka kretanja. Zbog toga je bitno znati njihove specifikacije i izabrati idealne linearne ležajeve za tu namjenu. Također se valja informirati o tome jesu li ležajevi otvorenog ili zatvorenog tipa jer i to utječe na njihovo opterećenje.

Linearne osovine na kojima se nalaze ležajevi mogu biti napravljene iz različitih materijala i po tome se linearni ležajevi razlikuju od ostalih – oni mogu koristiti različite osovine. Najčešći materijal pri izradi osovina je čelik koji je pokazao najbolje performanse pri radu.

Kupnja linearnih ležajeva u specijaliziranoj trgovini

Linearni ležajevi mogu se kupiti u raznim web trgovinama. Tuli trgovina pruža mogućnost lakšeg pronalaska ležaja zbog mogućnosti višestrukog filtriranja što omogućuje pronalazak linearnog ležaja koji najbolje zadovoljava vaše potrebe. Osim što na webu možete lakše pronaći specifikacije za sve modele, cijena je također puno niža pa stvarno nema razloga da odaberete klasičnu kupovinu koja će vam oduzeti puno vremena.

Similar Posts:

You may also like...