Toplo vrijeme zove sandale natrag

Omiljena ljetna obuća, sandale, savršene su za doba godine kada se živa u termostatima penje u visine i svi traže osvježenje u hladu. Otvorene i prozračne, one su su jedna od rijetkih vrsta obuće koja ne traži čarape, jednostavne su za obuvanje i skidanje i dolaze u raznim oblicima. Od onih elegantnijih, na potpeticu, onih udobnih i čvrstih primjerenih za hod na duge staze pa sve do onih za odlazak na plažu, koje omogućuju maksimalnu udobnost i lakoću.

Mnogima su sandale obuća u kojoj prohodaju cijelo ljeto, jer je nošenje zatvorene obuće ljeti prava muka – pa tako, provodite li četvrtinu godine u istoj vrsti obuće, bilo bi dobro da odabirete kvalitetno.

Važnost kvalitetne izrade obuće

Prvo i najbitnije, kada kupujete sandale, obratite pozornost na kvalitetu njihove izrade. Pri tome se ne radi samo o kvaliteti spojeva, šavova i prijelaza iz jednog u drugi materijal, već i o samim materijalima. S obzirom da su one jedna od rijetkih vrsta obuće koja se obično ne nosi s čarapama, to znači da materijal cijelo vrijeme direktno dotiče kožu.

Sandale

Nekvalitetni materijali, tretirani jakim kemikalijama, na koži mogu uzrokovati razne reakcije, poput osipa i oticanja, a osim toga materijali koji ne dišu mogu potaknuti stvaranje žuljeva na mjestima gdje remenje ili potplat nadražuje kožu. Stoga se preporučuje da se kod odabira odlučite za modele koji dopuštaju vašoj koži da diše, napravljeni su od prirodnih materijala, te da provjerite, ako je to moguće, da pri njihovoj proizvodnji nisu korištene nadražujuće kemikalije.

Odaberite sandale koje vam dobro pristaju

Kao i kod svih ostalih cipela, veoma je bitno odabrati dobar model, kalup i broj sandale. Ipak, taj je zadatak nešto teži kod odabira sandala, s obzirom da se one rade s mnogo manje materijala nego druge vrste obuće, pa ono malo materijala što imaju mora dobro ispunjavati svoju zadaću. To znači da su one često uže od, recimo, tenisica, jer nemaju dodatne slojeve za termalnu zaštitu. Zbog toga je puno veća šansa da ćete vremenom razgaziti usku tenisicu nego uske sandale, pogotovo ako nisu napravljene od prirodnih materijala.

Sandale

Kombinacija uskih modela, vrućine i dugog vremena provedenog na nogama može prouzročiti često bolno oticanje stopala, koje hodanje može učiniti iznimno neugodnim. Stoga, kod kupnje budite sigurni da kupujete one koje vam odlično pristaju i nemojte previše računati na će vam bolje pristajati nekon što ih razgazite.

Važnost dobrog potplata

Ovo je ponajviše bitno ako u sandalama planirate mnogo hodati. S obzirom da je kod njih često cilj napraviti što lakši i prozračniji komad obuće, često se to očituje i u debljini potplata. Ipak, tanak potplat osjetit ćete svakim korakom, jer ne pruža ama baš nikakvu amortizaciju udarca stopala o tlo.

Sandale

Ako većinu vremena provodite sjedeći, to i nije takav problem, no bilo kakav iole duži hod pokazat će se iznimno neugodnim, a dugoročno može izazvati i bolove u zglobovima i kralježnici. Iako modeli s debljim potplatom često nisu estetski privlačniji, u ovom slučaju svakako je preporučljivo žrtvovati izgled. Za žene, dodatno rješenje su i popularni modeli na platformu, koji nude trendi, a svejedno udobnu opciju.

Visoke sandale

Sandale na potpeticu izazovna su opcija mnogim ženama u ljeto jer pružaju spoj elegancije cipele na potpeticu i prozračnost. Ipak, one skrivaju mnoge zamke! Prvo, i najbitnije, odaberite model koji dobro podupire luk vašeg stopala, kako bi hod u njima bio lakši.

Nadalje, modeli s iznimno visokom potpeticom i potpuno otvorenim prednjim dijelom s puno otvora savršeni su za čudne i neudobne situacije s prstima, koji će na svu silu htjeti proviriti van, na što treba pripaziti. Na kraju, i najbitnije, radi stabilnosti i sigurnosti, radije se odlučite za sandale s remenčićima koje će biti udobnije za vašu petu, a vaši gležnjevi biti će vam zahvalni.

Obuća za dugi hod

Ako ste planirate hodati mnogo i po raznim terenima u svojim sandalama, kada se bira obuća, posebnu pažnju morate posvetiti udobnosti. To znači da, osim na debljinu potplata pozornost morate obratiti i na to podupire li unutrašnja strana luk stopala. Najbolji modeli za duge staze su oni s podesivim remenčićima, koji će vam omogućiti stvaranje dodatnog prostora prema potrebi. Materijali koji omogućuju disanje tu su i više no potrebni, a preporuča se i odabir modela s nešto debljim remenčićima, radi dodatne udobnosti.

Trgovine s obućom imaju vrlo veliki asortiman pa stoga ne biste trebali imati nikakvih problema s pronalaskom lijepog, ali prije svega, udobnog modela sandala.

Similar Posts:

You may also like...