RS domen odličan je za stranice vezane u Srbiju

Prije samog objašnjenja što točno predstavlja rs domen, prvo ćemo obratiti pažnju na par osnovnih pojmova oko domena i web stranica. Osim domene postoji još jedna bitna stvar bez koje je stvaranje web stranice nemoguće, a to je hosting web stranica, koji je ujedno i server gdje se nalaze podatci web stranice. U današnjem članku prvo ćemo objasniti osnovne pojmove internet domene i web hostinga, te u konačnici objasniti što je to rs domen.

Web hosting je server na kojem se pohranjuju podatci web stranice

Prostor na kojem se nalaze svi podatci vaše web stranice, u koje spadaju tekst, slike, video i sve ostale animacije i dizajn stranice, naziva se web hosting. To je računalo koje je povezano s internetom neprekidno, te pohranjuje sve podatke stranice i prebacuje ih korisniku koji vašu web stranicu posjećuje. Njegov zadatak je biti što brži, kako korisnik ne bi prilikom dolaska na vašu web stranicu morao čekati da se ona učita.

Internet domena predstavlja vezu između korisnika i web hostinga

Internet domena, pod koju spada i rs domen koji je prvenstveno stvoren za građane Republike Srpske, je veza preko koje korisnik pristupa vašoj web stranici. Ukoliko za primjer uzmemo vaš stan i njegovu adresu, stan možemo usporediti s web hostingom, a adresu s internet domenom. Ovo je najlakše objašnjenje što to točno predstavljaju ova dva najbitnija pojma.

Nastavci domene i rs domen

Razlikujemo razne nastavke internet domena, a zasigurno su najpoznatiji .com, .net i .org nastavci. RS domen spada u one nastavke koji označavaju određenu zemlju, pa je tako on nacionalni domen Republike Srpske. Samo građani Srbije i osobe koje u istoj zemlji imaju registriranu firmu imaju pravo na registraciju ovog nastavka domene.
Ukoliko planirate stvaranje web stranice za šire područje, poput Balkana ili pak engleske web stranice za cijeli svijet, tada je pametnije razmisliti o nekom drugom nastavku domene poput .com ili .net domena. S rs domenom ograničiti ćete se na posjetitelje iz Srbije, te će vas i Google slabije rangirati korisnicima iz drugih zemalja.

Similar Posts:

You may also like...