Roštilji?

Roštilji se razlikuju po mnogo toga, obliku, veličini, materijalu od kojeg su napravljeni i slično. Mogu biti razni, a glavnu podjelu smo izvršili prema izvoru toplote koja zapravo peče meso pa tako imamo: roštilj na ugalj, plinske i električne roštilje.rostiljiSvi ćemo se vjerojatno složiti ako kažemo da je meso s roštilja na ugalj i najukusnije, ali kada dođe i priprema takvog mesa, i nije sve baš tako jednostavno. To je čitav proces, od loženja vatre pa do pečenja mesa. Temperatura je neravnomjerno raspoređena i na ovakvim roštiljima najbolje rade profesionalni roštilj majstori koji točno znaju kako trebaju peći meso na uglju. Međutim kada se meso kako treba, s tim mesom se ništa ne može porediti!

rostilj-flamula
Roštilj na plin je najpopularniji po ugostiteljskim objektima. Iako su tu u glavnom roštilji velikih dimenzija plin je s lakoćom zagrije. Nisu previše česti u domaćinstvima, ali se roštilji manjih dimenzija mogu i tu pronaći, naročito ako se radi o nekakvom stanu s manjom terasom ili slično.

Postoje ljudi koji zbog raznih okolnosti ne mogu da pale roštilj na ugalj i uživaju u okusu mesa sa žara, pa zbog toga koriste električne roštilje. Električni roštilji u glavnom dolaze u manjim veličinama, pravljeni su od raznih metala i koriste se, kako smo već rekli, u glavnom u domaćinstvima. Zagrijavaju se dosta brzo, ne tako brzo kao roštilj na plin, ali zbog manjka plinskih boca, koje znaju biti nesigurne, nešto su sigurniji.

Osim ove podjele, roštilje smo podijelili i na ugradbene i prijenosne. Ugradbeni roštilji su česti u baštama, ljetnim kuhinjama, terasama i slično. Kod ugradbenih roštilja vrlo je bitno napraviti dobru podlogu, to jeste temelj, kako se čitava konstrukcija pod težinom ne bi poljuljala. Osim što su mnogo veći ugradbeni roštilji su u glavnom funkcionalniji jer se odjednom može peći ogromna količina mesa, a osim pečenja na roštilju postoje i opcije za ugradnju ražnja pa tako možemo peći još više mesa.

Prijenosni roštilji su neizostavni tijekom svakakvih proslava, među kojima prednjači prvi maj, na primjer. Izletišta puna posjetioca i miris roštilja s uglja na prijenosnom roštilju. Od ovog silnog teksta o prvom maju zasigurno ste ogladnjeli i jedva čekate sljedeći prvi dan!

Trebaju vam nove vrtne garniture za vašu terasu? Onda si pročitajte članak o toj temi.

Similar Posts:

You may also like...