Redovito mijenjajte filtar goriva u automobilu

Filtracija goriva u automobilima jedan je od važnijih mehaničkih procesa koji se vrši u vozilu. Taj proces osigurava čistu i pouzdanu opskrbu vozila gorivom. Filtri goriva automobila zato imaju vitalnu ulogu u održavanju performansi motora, smanjenju štetnih emisija i produženju životnog vijeka motora. 

Tijekom posljednjih nekoliko godina, napredak tehnologije doveo je do razvoja različitih vrsta automobilskih filtera goriva, a svaki od njih ima posebne karakteristike. Vrlo je važno redovito ih održavati, odnosno mijenjati ih, kako biste bili sigurni da će vam automobil dugo raditi bez ikakvih problema.

Koju ulogu imaju filtri goriva automobila

Filtri goriva automobila imaju više funkcija, ali glavna je svakako zaštita motora od čestica nečistoća koje se nalaze u gorivu. Kroz redovito punjenje spremnika goriva, u njemu se mogu nakupiti razne nečistoće, poput prašine, komadića hrđe i ostalih sitnih čestica. 

Filtri goriva automobila
Filtri goriva automobila su nezamjenjivi za čist i zdrav motor vašeg vozila

Ako takve nečistoće dođu do motora, one mogu oštetiti njegove ključne dijelove, uključujući brizgaljke goriva i ventile. Osim toga, one mogu smanjiti i učinkovitost motora, što dovodi do povećane potrošnje goriva i slabijih performansi vozila. Zbog toga je filtracija goriva ključni korak u osiguravanju da motor uvijek dobiva čisto gorivo. 

Različite vrste filtara goriva auta

Postoje različite vrste filtara goriva automobila koji se koriste u modernim vozilima. Najčešće korišteni su:

  • Sitan filtar goriva – ova vrsta koristi sitnu mrežicu ili element od papira s ciljem zadržavanja većih čestice nečistoća. On se obično se koristi kao prvi stupanj filtracije, a nalazi se između spremnika goriva i automobilske pumpe za gorivo. Njegova osnovna funkcija je zaustaviti krupnije čestice kako bi se spriječilo začepljenje drugih dijelova sustava za opskrbu auta gorivom.
  • Vodeni separator – ova vrsta filtrira gorivo na temelju gustoće i koristi centrifugalnu silu kako bi odvojio vodu i druge teške čestice koje se talože na dnu spremnika goriva. Vodeni separator pomaže i u sprječavanju oksidacije goriva i sprječava stvaranje mikroorganizama u spremniku goriva.
  • Filtar za visoki tlak – ova vrsta nalazi se između automobilske pumpe za gorivo i ubrizgivača. Njegova je funkcija filtrirati gorivo pod visokim tlakom kako bi osigurao da brizgaljke goriva ostanu čiste i učinkovite. Njegova posebnost je da može zadržati i najmanje čestice nečistoća.
Kako zamijeniti filter goriva automobila

Važnost redovitog održavanja automobila

Kao i kod većine dijelova automobila, redovito održavanje filtara goriva automobila ključno je za dugotrajnost i optimalnu učinkovitost vozila. Glavni razlozi za redovito održavanje su:

  • Povećana učinkovitost –  čisti automobilski filtar goriva osigurava da motor dobiva dovoljno goriva, a ujedno da optimalno radi. Njegovim održavanjem smanjuje se otpor protoka goriva kroz sustav, što posljedično može poboljšati performanse i potrošnju goriva.
  • Produžen životni vijek motora – redovita zamjena i održavanje filtra goriva auta pomaže u sprječavanju oštećenja motora uzrokovanih nečistoćama. Kao rezultat toga, to može značajno produžiti životni vijek motora i smanjiti potrebu za skupim popravcima, a to je zasigurno nešto što želite izbjeći.
  • Smanjenje emisije štetnih plinova – čisti automobilski filtar goriva smanjuje emisiju štetnih plinova i čestica u okoliš, a time doprinosi očuvanju okoliša i smanjenju zagađenja zraka.

Prepoznajte probleme s automobilom na vrijeme

Začepljeni filtri goriva automobila mogi loše utjecati na performanse vozila. Neki od znakova da onaj u vašem auto možda treba zamjenu uključuju:

  • Gubitak snage i ubrzanja auta – ako primijetite da vaše vozilo gubi snagu i ima sporiji odaziv prilikom ubrzanja, to može biti jedan od znakova začepljenja filtra goriva.
  • Poteškoće pri paljenju motora – još jedan od znakova je otežano paljenje motora, pogotovo u hladnim uvjetima.
  • Neujednačen rad motora i neobični zvukovi – ako primijetite da motor radi neujednačeno ili se čuju neobični zvukovi, to može biti znak da nečistoće ometaju normalan protok goriva.
  • Povećana potrošnja goriva – ako primijetite da vaše vozilo troši više goriva nego obično, to može biti još jedan od znakova da je problem u filtru goriva.

Važnost automobilske pumpe za gorivo

Uz gore navedeni dio vozila i automobilska pumpa za gorivo je vrlo važan dio cjelokupnog sustava i ona osigurava motoru vozila kontinuiranu opskrbu gorivom. Ona obično radi na principu električnog pogona. Pumpa za gorivo automobila smještena je unutar spremnika goriva kako bi usisavala gorivo i potiskivala ga prema motoru. 

Automobilska pumpa za gorivo
Automobilska pumpa je vrlo važan dio cjelokupnog sustava automobila

Kako bi osigurali njen besprijekoran rad i produžili životni vijek, važno je redovito održavati vozilo. Prilikom svakog servisa, dobro je provjeriti je li automobilska pumpa za gorivo ispravna i na taj način možete biti sigurni da nećete imati nikakvih problema s radom automobila.

Similar Posts:

You may also like...