Prepoznajte simptome depresije

Prema istraživanjima, depresija bi do 2020. mogla biti drugi najrašireniji zdravstveni problem. Alarmantni podatci govore kako 1 od 10 ljudi na svijetu ima tu dijagnozu, a žene imaju gotovo duplo veći rizik od obolijevanja od muškaraca. Iako pogađa sve dobne skupine, najčešće se pojavljuje u srednjoj životnoj dobi, a posebno je alarmantno kako sve ranije i ranije pogađa mlađe generacije. Zato je potrebno što ranije prepoznati simptome depresije kako bi se ona mogla izliječiti.

Uzroci depresije

Ne postoji jedan definitivan razlog depresije koji se može okriviti za ovu bolest. S jedne strane, istraživanja gena pokazala su kako je rizik od obolijevanja 2-3 puta veći kod bolesnika koji u obitelji imaju oboljele, što upućuje na postojanje genetske povezanosti. Sa druge strane, zamijećene su i biološke promjene u količini neuroprijenosnika u mozgu i osjetljivosti struktura na koje ti neuroprijenosnici djeluju. Razni psihološki modeli kada su u pitanju simptomi depresije navode razne razloge, poput stresa, manjka pozitivne reakcije iz okoline, manjka samopouzdanja i osjećaja vrijednosti i slično.

Depresija i loše raspoloženje

Svatko od nas barem je jednom doživio jedan ili nekoliko loših dana za redom. Razlika između depresije i lošeg raspoloženja je mnogo, pa nekoliko dana kojih provedete tužni ili neraspoloženi ne stavlja vas odmah u skupinu oboljelih. Najveća razlika je u trajanju i simptomima – iako i depresija može doći u fazama, sama od sebe ili kao reakcija na neki događaj, depresivno raspoloženje očito je prejaka reakcija na potencijalan uzrok ako ga ima. Glavne karakteristike su osjećaj beznađa, manjak energije i gubitak interesa, koji traje duže vremenske periode, dok loše raspoloženje generalno traje kraće te ima puno blaže simptome.

Utjecaj ovog stanja na cjelokupni život

Simptomi depresije utječu na samog oboljelog, ali i na njegovu okolinu. Od fizičkih simptoma mogu se izdvojiti problemi sa snom i promjena apetita koji se mogu znatno povećati ili smanjiti tijekom depresivnih epizoda, kao i kroničan nedostatak energije. Psihički simptomi depresije uključuju povlačenje u sebe, bezvoljnost, gubitak libida, duboka tuga i besperspektivnost, kao i osjećaj da „nikad neće biti bolje“.

Osim što se gubi želja za druženjem s obitelji i prijateljima, ovo stanje uzrokuje i nagli gubitak interesa za sve što je oboljelog jednom zanimalo. Uz to, oboljeli često odustaju od hobija, a bezvoljnost se može popeti do razine ne brige o osnovnim potrebama poput održavanja vlastite higijene ili prehrane.

Još neki simptomi

Jedan od najprimjetnijih simptoma je loše pamćenje i slaba koncentracija, koji direktno utječu na mogućnost rješavanja problema. Ovi simptomi pogotovo djeluju na mogućnosti i rezultate na poslu ili u školi, što se često odražava na lošu uspješnost, koja se često koristi kao opravdanje za dodatan manjak samopouzdanja i samopoštovanja, što stvara začaran krug.

Još jedan od tipičnih simptoma depresije je i čvrsto uvjerenje kako nema šanse za ozdravljenjem, čak i kod oboljelih koji su već iskusili depresivnu epizodu te kroz nju prošli. Čest simptom depresije je i jak osjećaj krivnje zbog pasivnosti i nemogućnosti normalnog funkcioniranja. Oboljeli su često u potpunosti svjesni svog stanja te za simptome okrivljuju slabost duha ili svoju lijenost.

Pomoć je nužna

Iako je u tekstu već nabrojan širok niz simptoma, to nikako ne čini cijelu listu. Ako ste se pronašli u jednom ili više simptoma, to nikako ne znači da zasigurno imate ovaj poremećaj, a s druge strane, ako imate samo nekoliko od ovih simptoma, to također ne mora ništa značiti. Velik dio informacija oko ovog poremećaja nije znan, a simptomi depresije koji se prikazuju kod oboljelih nisu isti za sve. Stoga je veoma bitno potražiti pomoć u slučaju da osjetite kako nešto nije u redu.

Terapija i psihoterapije kao pomoć

Depresija se u velikoj većini slučajeva može liječiti. Najčešće se radi o kombinaciji lijekova koji utječu na raspoloženje i psihoterapija kojom se pokušavaju razriješiti dublji problemi. Također, ona nije jedna od bolesti koja se liječi u nekoliko tjedana. Liječenje može potrajati i godinama, a vidljivi rezultati mogu biti itekako spori.

Samo antidepresivima potrebno je do 5 tjedana da prorade, a važno je na umu imati da svi antidepresivi ne djeluju jednako na sve pacijente. Uz to, važno je na umu imati kako navikavanje tijela na antidepresive traje te može uzrokovati razne nuspojave, što vrijedi i za skidanje s lijekova. Ipak, rano otkrivanje bolesti i kvalitetno liječenje mogu dovesti do remisije, kao i do prevencije daljnjeg pogoršanja stanja. Stoga mogućnost normalnog života uz depresiju postoji, a vjerojatnost za takav ishod događaja time je veći što se prije problem krene rješavati

Cijena psihoterapije. Individualna psihoterapija nudi sigurno mjesto za rast i razvoj gdje se oslobađamo ponavljajućih i neuspješnih načina nošenja sa životnim problemima. Čitajte više …

Kako napraviti izračun ovulacije? Kalendar ovulacije (plodni dani) pomaže vam da okvirno odredite plodne dane tijekom kojih je moguće ostvariti trudnoću. Čitajte više …

Similar Posts:

You may also like...