Pametan odabir vanjske rasvjete

Na prvi pogled moglo bi se učiniti da je vanjska rasvjeta rezervirana za one koji imaju velike vrtove i trijemove, ali nije tako. Ona se može postaviti i na balkone i terase, ne samo da ih osvijetli već i da ih vizualno poveća. Uz malo truda, balkon može postati lijepo mjesto za opuštanje. 

Vanjska rasvjeta za trijem i vrt služi ne samo za stvaranje ugodne atmosfere, već može poslužiti i kao dodatna zaštita. Osim toga, ako je postavljena ispred vrata olakšava život i izbjegava zamorno traženje brave, ključa ili zvona.

Širok izbor vanjskih svjetala

Ovisno o potrebama i željama kupca na tržištu postoji širok izbor modela koji se mogu koristiti kao učinkovita vanjska rasvjeta. Glavne vrste su:

  • Zidna lampa
  • Stojeća svjetla
  • Ugradna svjetla
  • Solarne svjetiljke
  • LED reflektori
  • Vanjska svjetla sa senzorom
  • Rasvjetni stupovi
  • Lampioni

Kada kupujete u nekoj specijaliziranoj trgovini, možda ćete se osjećati preplavljeno izborom, ali važno je voditi računa o svojim potrebama i željama.

Kako birati rasvjetna tijela

Kako bismo vam pomogli pri odabiru vanjske rasvjete, važno je razumjeti funkciju svake. Ispred garaže bolje je instalirati neko svjetlo na senzor, koji će se uključiti kada se netko približi. Podne lampe koje mogu osvijetliti velike površine idealne su za velike vrtove. Najbolji način za uštedu električne energije je korištenje solarnih svjetiljki koje se pune sunčevom svjetlosti i ne zahtijevaju žice. 

Vanjska rasvjeta za stvaranje ugodne atmosfere i kao dodatna zaštita.
Vanjska rasvjeta služi ne samo za stvaranje ugodne atmosfere, već može poslužiti i kao dodatna zaštita. Lampioni su savršeni kao inovativna značajka koja će svaki vanjski prostor podići na višu razinu.

Ako vam je estetika na prvom mjestu i ne želite da vam beskrajni kablovi kvare izgled vrta, tu je i LED rasvjeta koja osim na solarnu energiju radi i na baterije. Lampioni su savršeni kao inovativna značajka koja će svaki vanjski prostor podići na višu razinu. U svakom slučaju, svatko će pronaći nešto savršeno za sebe što savršeno odgovara njegovim željama i potrebama.

Prikladne solarne lampe

Kada kupujete vanjska svjetla, važno je osigurati da su prikladna za vanjsku upotrebu. Također morate razmisliti o klimi u kojoj živite, koliko često pada kiša ili snijeg i koliko je vruće tijekom ljeta. Ovisno o tome, trebali biste provjeriti jesu li željena rasvjetna tijela vodootporna, kao i maksimalnu temperaturu kojoj mogu biti izložena. Primjerice, solarne lampe s previše detalja mogu biti ugrožene ako pušu jaki vjetrovi. 

Solarne lampe se pale pomoču fotosenzora in sunčeve svjetlosti.
Fotosenzor automatski kontrolira kada se vaša solarna svjetla pale i gase. Kada osjeti da nema svjetla, dovršava krug između baterije i žarulje i svjetlo se pali. Kada osjeti sunčevu svjetlost, prekine strujni krug i svjetlo se ugasi.

U slučaju da živite u podneblju s takvom klimom, minimalizam je bolji izbor. Važno je ne dati prednost izgledu nad praktičnošću kako rasvjeta ne bi bila samo trošak. Solarne svjetiljke posebno se ističu po svojoj otpornosti pa ih tako možete postaviti gotovo u svako podneblje, a one će izdržati nalete vrućine, vjetra ili pak snijega. 

Solarne svjetiljke kao idealno rješenje 

Solarne svjetiljke predstavljaju idealno rješenje ukoliko želite uštedjeti na vanjskoj rasvjeti, ali ušteda im nije jedini plus. Postoji još mnogo razloga zbog kojih su solarne svjetiljke idealno rješenje, a između ostalog, jednostavno instaliraju. Za njihovo postavljanje neće vam trebati majstor, s obzirom na to da solarne svjetiljke nemaju žice ni ostale složene dijelove. Kako biste postavili solarnu svjetiljku, jednostavno odaberete mjesto na koje ju želite postaviti, i to je to. 

Solarne svjetiljke su idealno rješenje ukoliko želite uštedjeti.
Solarne svjetiljke predstavljaju idealno rješenje ukoliko želite uštedjeti. Nemaju žice ni ostale složene dijelove i se jednostavno instaliraju na mesto koje je želite postaviti.

Osim toga, one su izrazito funkcionalne, odnosno, one rade samo onda kada ih trebate. Naravno, još jedna velika njihova prednost je to što su najbolji prijatelj prirode i okoliša, a vrlo su otporne na vodu, sunce i vjetar. Važno je napomenuti i cijene solarnih svjetiljki, koje su i više nego prihvatljive, a uz to, na tržištu postoji bogata ponuda u trgovinama s rasvjetnim tijeloma. 

LED rasvjeta postaje dominantna

LED svjetla već se dugo vremena upotrebljavaju u kućanstvima, iz posve praktičnih razloga. LED žarulje koriste i do 80 % manje električne energije od standardnih žarulja, a imaju i besprijekoran spektar svjetlosti. Osim toga, životni vijek LED žarulje je preko 10 godina. Međutim, LED rasvjeta ne mora se koristiti samo za osvjetljavanje unutrašnjosti kuća i stanova. 

50+ najboljih ideja za vanjsku rasvjetu

Različite vrste, posebno LED reflektori, mogu biti idealno rješenje za vanjsku rasvjetu. LED reflektori su standardna, moderna, rasvjetna tijela koja se koriste za osvjetljenje različitih vanjskih prostora, a na tržištu možete birati između LED reflektora različitih snaga i boja. Osim toga, ukoliko vam je vanjska LED rasvjeta potrebna samo ponekad, primjerice kada noću ulazite autom u garažu, možete izabrati i LED rasvjetu sa senzornom pokreta uz koju dodatno štedite. LED rasvjeta ekološki je prihvatljiva, sigurna opcija vanjske rasvjete o kojoj bi svatko trebao razmisliti dok uređuje svoj vrt, dvorište ili balkon.

Similar Posts:

You may also like...