Oticanje nogu – kada je vrijeme da poduzmete nešto?

Postoje dani kada nam stopala i noge izgledaju sasvim normalno kada ustanemo. Međutim, na kraju dana ona izgledaju otečeno, a ponekad se javi i bol. U tom trenutku je skidanje cipela najsvjetliji dio dana jer vam donosi koliko-toliko olakšanje. Ali zbog čega uopće dolazi do oticanja stopala i nogu? Postoji li način da se to spriječi? I kada je vrijeme da se obratite stručnjaku? Kod nekih osoba se otečenost javlja samo u ljetnom periodu. Krvni sudovi i kapilare se šire zbog utjecaja sunca. Međutim, otekline se najčešće stvaraju jer se tečnost nakuplja u tkivu.

Top savjeti za otečene noge i stopala

 • Skinite višak kilograma. Cirkulacija tjelesnih tečnosti se usporava zbog viška kilograma, a i stvara se dodatni pritisak na vene.
 • Smanjite unos soli. Svima je poznato da sol zadržava tečnost.
 • Izbjegavajte duge periode sjedenja. Pokušajte nakon svaka 2 sata ustati i na kratko prošetati i protegnuti se.
 • Redovito vježbajte. Vježbanje popravlja stanje s cirkulacijom.
 • Podižite noge. Lezite na leđa, podignite noge na neku čvrstu podlogu i ostanite u tom položaju 10 minuta. Bilo bi dobro da ovaj postupak ponavljate 3 puta dnevno.
 • Obratite pažnju na lijekove. Neki od lijekova utječu na pojavu otečenosti nogu pa se oko toga konzultirajte s liječnikom.

Kada se obratiti liječniku?

Nije svako oticanje nogu alarmantno i ne traži odlazak liječniku. Tek ako primijetite da se otok ne smanjuje, vrijeme je da posjetite stručnjaka. Ovo posebno važi u slučajevima kada oticanje nogu prati kratak dah i naglo gojenje ili kada nadutost izazove oštećenja kože. Također, ako osjećate bol u prsima dulje od nekoliko minuta. Ako otekle noge i stopala prati nesvjestica, vrtoglavica i zbunjenost, ne čekajte ni minutu. Sve je to povod da potražite konačnu dijagnozu. Uzroci oticanja nogu zbog nakupljanja tekućine su brojni. Najčešći su problemi s bubrezima, venska insuficijencija, otkazivanje srca, hormonska terapija, dugotrajno sjedenje i stajanje, krvni ugrušak i mnogi drugi. Oticanje također može biti uzrokovano reakcijom imunološkog sustava do koje dolazi zbog upale u tkivu. To može biti normalna reakcija na ozljedu ili bolest, ali i posljedica upalnih poremećaja poput reumatoidnog artritisa.

Oticanje nogu i varikozne vene

Između oticanja nogu i varikoznih vena postoji uska veza. Varikozne vene su jedan od najčešćih uzroka pojave edema. Zbog gravitacije je venski tlak u nogama znatno viši od venskog tlaka u gornjim dijelovima tijela. To objašnjava nakupljanje krvi u nogama i edeme. Tijelo se putem venskih zalistaka i venske crpke brani. Venski zalisci sprječavaju povratak krvi u noge dok venska crpka radi na nešto drugačiji način. Svaki put prilikom pokreta ili napinjanja mišića nogu, pritisnu se obližnje vene i krv se potisne prema srcu. Kada su dugo opterećeni, zalisci počinju propadati i u tom slučaju ni venska crpka ne može spriječiti pojavu edema. Tada se na površini kože mogu vidjeti kvrgave izbočine – varikozne vene. Tretiranje varikoznih vena zahtijeva vrijeme i ozbiljan pristup. Stručni tretmani koji se rade su laserska operacija, guljenje vena, skleroterapija vena, ambulantna flebektomija i endoskopska operacija vena. Postoje i prirodna rješenja za varikozne vene.

Kako pobijediti varikozne vene uz pomoć prirode

Osobe koje se ne žele izlagati bolnim i invazivnim tretmanima, pomoć traže u prirodi. Međutim, odmah se trebaju naoružati strpljenjem jer je tretiranje proširenih vena dug proces. S obzirom na to da se bolest postupno razvijala, treba se očekivati i njeno postupno povlačenje. Sve je bolje od ignoriranja problema jer to može dovesti do teških komplikacija poput tromboze i otvorenih rana. Brojni travari se kunu u divlji kesten tako da ne čudi što ova biljka visoko kotira na popisu rješenja za varikozne vene. Ona stabilizira krvotok, te smanjuje otečenost, bol i grčeve. Druga biljka na popisu je neven. Zatim slijede kupus i gavez. U kombinaciji s prirodnim uljima, ovo moćno bilje može dati odlične rezultate i značajno poboljšati stanje s oticanjem i varikozitetima.

Koja krema briše vene?

Na tržištu postoje brojne kreme i losioni koji nude trenutačno olakšanje. Međutim, ne djeluju sve isto. Važno je odabrati proizvod koji će smanjiti natečene vene, skupiti ih i vratiti koži prirodnu elastičnost. Pored prirodnih preparata i dostupnih rješenja u ljekarnama, sve je veći broj osoba koje spas pronalaze u kremama koje se naručuju putem interneta. Samo kod takvih kupovina treba biti oprezan jer postoji mnoštvo lažnih i neučinkovitih proizvoda. Iako kod ovako ozbiljnih problema treba poslušati riječ stručnjaka, oni koji žele sami riješiti problem neka dobro pročitaju sve savjete i preporuke na brojnim forumima.  

Da, imate problem s venama!

Kako uopće znati da su uzrok oticanja vaših nogu varikozne vene? Jednostavno. Ako imate neki od sljedećih simptoma, znate što vam je činiti:

 • Svrbež i upala
 • Umor, bol i osjećaj težine
 • Otečenost nogu, zglobova i stopala
 • Promjene boje kože
 • Sindrom teških nogu
 • Vene mjestimično mijenjaju boju

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, ne smijete ih zanemariti jer je varikozitet vena iznimno ozbiljan problem.

Similar Posts:

You may also like...