Olakšajte si planiranje trudnoće uz izračun ovulacije

Izračun ovulacije tehnika je kojom se mnoge žene služe kako bi povećale ili pak smanjile šanse za trudnoćom. Iako se može činiti teško, za to nije potrebno ništa više osim malo vremena i kalendara. Ipak, morate imati na umu kako ova metoda nije najsigurnija, planirate li ju koristiti kao kontracepciju, pa uz nju svakako imajte barem još jednu kontraceptivnu metodu. 

Izračun ovulacije pogotovo je koristan imate li redovite mjesečnice i ujednačen ciklus, a osim kalendarskog računanja, ovulaciju možete prepoznati i po još nekim znakovima koje vam daje tijelo.

Koristan alat kada planirate trudnoću

Izračun ovulacije može vam pomoći u mnogim situacijama. Prije svega, izračun ovulacije i plodnih dana jedna je od prvih tehnika kontracepcije kojom su se ljudi koristili. S druge strane, želite li povećati šansu za trudnoćom, onda je ovaj izračun također veoma bitan, jer će vam dati više ili manje preciznu informaciju o tome u kojem dijelu ciklusa postoji najveća šansa za ostvarivanjem trudnoće. 

Ovo je pogotovo bitno za parove koji imaju problema sa začećem i žena koje u trudnoću žele uči spremne, pogotovo kada se radi o zdravlju. Neke je dodatke prehrani, kao što je folna kiseline, dobro početi uzimati i prije početka trudnoće, pa vam računanje plodnih dana može pomoći odrediti kada je vrijeme za to.

Važnost vođenja menstruacijskog kalendara

Za računanje ovulacije potreban vam je kalendar na kojemu ste označavali barem posljednjih šest mjesečnica, kako biste mogli odrediti plodne dane. Ovulacija se uvijek dešava točno dva tjedna prije mjesečnice, pa je stoga veoma precizno moguće odrediti točan dan ovulacije za prošli ciklus. Ipak, s obzirom da nije moguće utvrditi koliko će točno trajati period između početka ciklusa i ovulacije, za to se najbolje koristiti podatcima prikupljenim u prošlim ciklusima. 

Ipak, imate li neujednačen ciklus, izračunavanje ovulacije moglo bi postati veoma neprecizno, pa ovu metodu koristite samo kao okvirnu, recimo kao pomoć za određivanje vremena kada ćete krenuti uzimati dodatke poput folne kiseline.

Jednostavan izračunajte ovulaciju

Prvi korak je da za sve prošle zabilježene cikluse, u najmanje zadnjih 6 mjeseci, odredite točan dan ovulacije, brojeći 14 dana unatrag od prvog dana menstruacije. Određenom danu ovulacije dodajte dva dana prije i dva dana nakon – tih pet dana smatra se plodnim danima, u kojima je šansa da zatrudnite mnogo veća. 

Kada ste za prijašnje cikluse izračunali ovulaciju, usporedite podatke, odnosno pogledajte na koji dan svakog od prošlih ciklusa su plodni dani započeli i završili. Plodne dane trenutnog ciklusa pronaći ćete tako da najraniji početak i najkasniji završetak plodnih dana prošlih ciklusa uzmete kao smjernice; sve što se nalazi između možete smatrati plodnim danima trenutnog ciklusa. Na primjer, ako je najraniji početak plodnih dana bio 10. dan, a najkasniji završetak 17. dan, sve između 10. i 17. dana trenutnog ciklusa možete smatrati plodnim danima.

Priprema za trudnoću

Izračun ovulacije odličan je alat pripremate li se za trudnoću jer prije svega, on će vam reći kada su najbolji dani da se odlučite za seksulni odnos koji će rezultirati trudnoćom. Ipak, on vam također vam može olakšati i pripreme za trudnoću. Mnoge trudnice prije trudnoće na prvo mjesto stavljaju zdravlje svoga tijela, koje će tijekom trudnoće direktno utjecati i na zdravlje i razvoj djeteta. 

Pripreme za planiranje trudnoće često uključuju i:

  •  popravljanje krvne slike
  •  nadomještanje tvari koje nedostaju u tijelu

Folna kiselina jedna je od takvih tvari, čije se uzimanje, bilo putem prehrane ili dodataka prehrani, preporuča i neko vrijeme prije same trudnoće, kako bi se razine folne kiseline u tijelu polako mogle dizati. Izračun plodnih dana pomoći će vam također i da planirate razne aktivnosti i slobodno vrijeme koje imate.

Važnost folne kiseline

Folna kiselina veoma je važna za razvoj djeteta u ranim fazama. Nedostatak folne kiseline od samog začeća može utjecati na razvoj fetusa. Upravo radi toga, folna kiselina trebala bi se početi unositi u većim količinama u tijelo i prije same trudnoće, bilo u obliku posebno biranih namirnica ili pak dodataka prehrani. 

Folna kiselina u tijelu ključnu ulogu ima u stvaranju i dijeljenju DNA i RNA, a pogotovo je bitna za tkiva koja se često obnavljaju i brzo rastu, poput fetusa. Može se pronaći u mnogim namirnicama kao što su:

  •  teleća jetra,
  •  cikla,
  •  raštika,
  •  špinata 
  •  leća 

No, želite li na razinu folne kiseline u tijelu utjecati brže, onda se preporuča uzimati je u obliku dodatka prehrani.

Similar Posts:

You may also like...