Oglasite se majicom s natpisom

Majice s natpisom već su nekoliko desetljeća odličan način za privlačenje pozornosti, ali i slanje poruka. Bez obzira radi li se o poruci podrške najdražem bendu, gradu, filmu, sportskom timu ili pokretu ili poruke koja upozorava na neki problem, nepravdu ili zabrinjavajući podatak, upravo majice natpisom najpopularniji su alat kojim se koriste svi koji imaju nešto za poručiti svijetu. Majica s natpisom može zapravo biti puno više od običnog odjevnog predmeta, od tihog prosvjeda ili oznake pripadnosti nekoj skupini do odličnog poklona. Možda upravo zbog toga, majice s natpisima danas su jedni od najpopularnijih odjevnih predmeta među mladima.

Filmski početci

Povijest majica s natpisima poprilično je zanimljiva i puna događanja, s obzirom da se dešavala u zadnjih stotinjak godina. Prije otprilike toliko godina, majice kratkih rukava postale su dio obveznog donjeg rublja američke vojne mornarice, koji je kao odjevni predmet popularizirao Marlon Brando u filmu „Tramvaj zvan čežnja“.

Majice s natpisom kratkih rukava se ipak pojavljuju nešto prije Branda, u filmu „Čarobnjak iz Oza“, a kasnije se mogu pronaći i na naslovnicama magazina, u kojima služe kao rekvizit za reklamiranje američkog ratnog zrakoplovstva. Popularnost majica kratkih rukava eksplodirala je svijetom, tim više popularizacijom „tie-dye“ bojenja tekstila za vrijeme hippie pokreta, kada mladi dobivaju mogućnost sami personalizirati vlastitu odjeću te se uradi-sam majice s natpisima po prvi put pojavljuju u javnosti.

Aktivizam i moda

Tek nešto manje od desetljeća kasnije, majice s natpisom koriste se u vrlo uspješnoj kampanji za oživljavanje turizma u New Yorku, s majicama s natpisom „I LOVE NY“, koja još danas jedna od neprepoznatljivijih majica s natpisom. Osamdesetih još jedna vrlo bitna majica s natpisom stupa na scenu, kada modna dizajnerica Katherine Hamnett u posjet tadašnjoj britanskoj premjerki Margaret Thatcher dolazi u majici s natpisom koji jasno izražava neslaganje s tadašnjom politikom premijerke.

Majice s natpisima tada doživljavaju masovnu popularizaciju među mladima svih supkultura. Bez obzira radi li se o mladim punkerima ili pop zvijezdama, majice s natpisima bitan su dio njihovog odjevnog stila. Danas su one bitan dio promocija raznih brendova i proizvoda (pročitajte više u članku Kupi majicu i napravi tisak putem interneta), prosvjeda i pokreta, ali i slavlja. Mogu se koristiti i kao poslovni pokloni. Uistinu je zanimljivo u koliko se različitih oblika može pronaći ovaj jednostavan odjevni predmet koji možete nositi sa ženskima cipelama.

Ako tražite igračku za svoje dijete onda si pročitajte članak “Tražite nešto posebno? Drugačije dječje igračke? Ovo je za vas!“.

Similar Posts:

You may also like...