Najefikasniji i najjeftiniji roštilji

Kada pričamo o roštilju i roštiljanju prvo nam na pamet padne ugalj i roštilji na ugalj. Iako su najjednostavniji, ovakvi roštilji dugoročno gledano nisu isplativi. Zbog toga su mnoge roštiljnice prešle na roštilj na plin. Ovakvi roštilji ne samo što su mnogo jeftiniji, kada se gleda na duge staze, već su mnogo efikasniji i bolji što se kvalitete tiče.

Svi znamo da se roštilj ne može svrstati baš u zdravu hranu i da se kao takav ne može pohvaliti velikom količinom zdravih sastojaka. Ipak, ako se priprema na plinskom roštilju, eliminiraju se kancerogene materije koje se oslobađaju sagorijevanjem uglja…

Prednosti plinskih roštilja

Kao što smo već spomenuli, velika prednost ovakvih roštilja je nešto zdravija priprema ovih, možemo reći nezdravih jela. Ipak, to što roštilj ne spada baš u zdravu kuhinju ne znači da treba da ga izbjegavate, no o tome poslije.

Plin je dosta jeftiniji i od struje, kada je riječ o kuhinji, ali i od goriva kada je riječ o vožnji, pa već tu možete zaključiti odakle aspekt uštede u svemu ovome. Dalje možemo reći da se roštilj na plin mnogo brzo zagrijava i spreman je za korištenje, dok se oni koji koriste ugalj moraju nešto duže pripremati prije pečenja.

Roštilj kao zdrava i nezdrava hrana

I sami mi smo u ovom tekstu pomenuli da roštilj ima svoje negativne strane, no potrebno je da gledate nešto širu sliku. Svakako da nije dobro jesti roštilj kao stalno jelo, ali nema apsolutno ništa loše da tu i tamo pojedete neko jelo pripremljeno na roštilju.

Cilj zdravog života je izbalansirana ishrana, a iako sve dobre sastojke iz roštiljskih jela možete pronaći u raznim drugima, ostaje ipak činjenica da se roštiljska jela mnogo više jedu, kada je priča o ukusnim i domaćim proizvodima. Ljudi mnogo pate kada im se zabrani nešto što oni vole, a to sve samo po sebi može uticati na kvalitetu života. Zbog svega navedenog ne dajte da vam itko kaže da izbjegavate, jedite sve što volite, samo budite umjereni.

Kupovina roštilja

Na kraju, ako ste veliki ljubitelj roštilja, možda i nije loša ideja da kupite jedan. Roštilj na plin se čini kao idealno rješenje, ali ako imate nešto drugo u planu razmotrite i to. Zdravlje je ipak na prvom mjestu, alo nikada nemojte odvajati sebe od stvari koje volite. Čuvajte i zdravlje i te stvari, vratiće vam se samo dobro!

Similar Posts:

You may also like...