Led žarulje kao izgledna budućnost

Dugi niz godina su žarulje sa žarnom niti bile gotovo uobičajena vrsta žarulja u svakom domu. Za to je bilo nekoliko razloga. Prije svega, veliki faktor bila je cijena. Zbog velike rasprostranjenosti, velike konkurencije, ali i niske cijene proizvodnje, ove žarulje su bile iznimno popularne. Također su se mogli kupiti na mnogo različitih mjesta. Zabranom njihove proizvodnje i prodaje u mnogim državama, mnogi su morali pronaći alternativu. A kao jedna odlična alternativa nametnule su se štedne i led žarulje.

Sličnost štednih i led žarulja

Pri odabiru novih žarulja, mnogi danas biraju između dvije vrsta žarulja, štednih i led žarulja. Cijenom su led žarulje još uvijek nešto skuplje, ali i nude neke određene prednosti. Primjerice, radni vijek je kod led žarulja ipak nešto duži i može doseći i oko 50 000 sati. Pretvorite li to u brojke, to izgleda vrlo zanimljivo. Ako dnevno imate upaljeno svjetlo 5 sati, mjesečno će vam žarulje raditi 150 sati, a godišnje 1 800 sati. Gledamo li prosjek od 50 000 sati, lako se može izračunati da možete očekivati da će vam led žarulje u tom slučaju trajati oko 8 godina, što je respektabilna brojka.

No, glavna prednost led žarulje u odnosu na štednu je u tome što ne sadrži nikakve štetne spojeve. S druge strane, štedna žarulja sadrži živu. U slučaju da se razbije, živa može imati negativan utjecaj na zdravlje.

Manja potrošnja energije

Ono po čemu su led žarulje itekako zanimljive potrošačima je i njihova niža potrošnja električne energije. To znači da će davati istu količinu svjetla kao i druge žarulje, ali uz puno manju potrošnju. Primjerice, jedna žarulja sa žarnom niti od 60 W je ekvivalentna led žarulji od 10 W. Pogledate li brojke u ovom slučaju, one također nisu zanemarive. Tijekom 50 000 sati će žarulje sa žarnom niti potrošiti oko 3000 KWh struje, a led žarulje oko 400 KWh.

Pretvorite li to u neki stvarni prosječni trošak, cijena potrošnje žarulje sa žarnom niti bi iznosila oko 2500kn, dok bi cijena potrošnje led žarulje iznosila svega oko 350 kn. Iz tih podataka jasno je vidljivo kako je kupnja led žarulja itekako isplativa.

Similar Posts:

You may also like...