Krovne kutije su gotovo neophodne kod većih obitelji

Situacija koja je gotovo zasigurno poznata obitelji s više članova je sljedeća. Krećete na neki duži put ili odmor. Imate određeni broj stvari koje svakako želiti ponijeti sa sobom. Donosite sve do automobila i dolazite do zaključka da jednostavno nemate kamo smjestiti sve te stvari. Prtljažnik koji je izgledao vrlo prostrano, odjednom se više ne čini tako velik.

Srećom, za takve i slične probleme s nedostatkom prtljažnog prostora postoji vrlo jednostavno rješenje, a to su krovne kutije. Danas su lako dostupne i mogu se jednostavno montirati i skidati s automobila pa ih možete koristiti samo kada vam stvarno trebaju.

Kapacitet je važan podatak

Pogledate li specifikacije u trgovinama za krovne kutije, vidjet ćete više različitih podataka. No, podatak koji bi vam trebao biti najvažniji je svakako kapacitet. On zapravo predstavlja stvarnu veličinu krovne kutije, a izražava se u litrama. Pomalo neobično te će upravo to mnoge zbuniti i teško će dobiti predodžbu koliko je krovna kutija zapravo stvarno prostrana.

No, taj problem možete riješiti na dva načina. Prvi je da u trgovini zamolite prodavača da vam pokaže krovnu kutiju iznutra kako biste vidjeli koliko stvarno prostora ima. A drugi način je da podatak o kapacitetu krovne kutije usporedite s kapacitetom vašeg prtljažnika koji se također izražava u litrama, a taj podatak možete pronaći u knjižici vašeg vozila.

Montiranje krovne kutije

Krovne kutije su karakteristične i po tome što ih je vrlo jednostavno montirati na automobil, a ujedno se i vrlo lako kasnije skidaju s automobila. Naime, kada vam nisu potrebne, preporučuje se da ih skinete s krova automobila. Kada vozite automobil s krovnom kutijom, on je osjetljiviji na nalete vjetra, a i nema smisla da vam krovna kutija cijelo vrijeme bude izložena raznim nepovoljnim vremenskim utjecajima.

Montiranje je zapravo vrlo jednostavno i svodi se na pričvšćivanje krovne kutije na nosače na automobilu. Neki stariji modeli automobila ne posjeduju krovne nosače pa će vam i to biti dodatni trošak jer ćete morati i njih kupiti.

Iznajmljivanje krovne kutije

Planirate li koristiti krovnu kutiju svega jednom ili dva puta godišnje, vjerojatno vam njezina kupovina neće biti isplativa. Krovne kutije nešto većeg kapaciteta i nešto poznatijih proizvođača mogu biti dosta skupe, uzmete li u obzir koliko često ćete ih koristiti. U tom slučaju možete ih iznajmiti. Postoje tvrtke kod kojih se može iznajmiti razna auto oprema, između ostalog i krovne kutije. Također, kod većine takvih tvrtki možete iznajmiti i nosače za krov, ako ih nemate.

Cijena najma krovnih kutija se razlikuje, ovisno o vrsti krovne kutije koju unajmljujete te ovisno o vremenskom periodu. No, u svakom slučaju, stavite na papir cijenu krovne kutije i cijenu najma te izračunajte što vam je isplativije.

Kupnja krovne kutije

Krovne kutije su danas vrlo popularne i tražene te ih se zato može pronaći u mnogo trgovina u kojima se prodaje auto oprema. Cijene se dosta razlikuju od trgovine do trgovine te od modela do modela. Prije nego se zaputite u kupnju, morate razmisliti o tome koliko velika krovna kutija vam treba. Razmislite koliko puno dodatnih stvari ćete u nju stavljati, ovisno o tome koliko toga vam ne stane u prtljažnik te se prema tome odlučite za veličinu, odnosno kapacitet krovne kutije. Naime, cijena krovnih kutija je dosta vezana i uz sami kapacitet pa će onda najveće kutije ipak biti dosta skuplje od onih manjih. Zato je bitno kupiti krovnu kutiju odgovarajuće veličine kako biste ponešto i uštedjeli.

Osim kapaciteta, o cijeni uvelike ovisi i proizvođač. Iako danas postoje brojni proizvođači krovnih kutija, većina kupaca je već stekla određeno povjerenje u neke proizvođače, primjerice Thule ili Nordrive. Njihove krovne kutije su redovito cijenom u najvišem rangu, no kupci dobro znaju da će kupnjom njihove krovne kutije dobiti izrazito kvalitetan proizvod koji će ih služiti dugi niz godina. Njihove krovne kutije će odlično odolijevati vremenskim nepogodama, a zbog svoje aerodinamike gotovo da i nećeti imati osjećaj da su vam na krovu automobila.

Krovne kutije osim u lokalnim trgovinama možete potražiti i putem internetskih trgovina. Tamo ćete često pronaći i nešto veći izbor, ali i nešto niže cijene. Jedina mana je što krovnu kutiju nećete moći vidjeti uživo prije kupnje. No, ako već znate koji model biste željeli kupiti, nema nikakvog razloga da to ne učinite putem Interneta.  

Similar Posts:

You may also like...