Kako spriječiti nadutost i vratiti normalnu probavnu funkciju?

Nadutost u trbuhu je neugodan problem koji jednako pogađa i žene i muškarce i sve je zastupljeniji u našoj populaciji. Može se jednostavno može opisati kao stalan osjećaj zasićenosti u trbuhu, a najčešći uzrok je nakupljanje zraka ili tekućine. Kroz ovaj tekst odgovoriti ćemo vam na pitanje kako spriječiti nadutost u trhuhu.

Uzroci i simptomi nadutosti

Iako će mnogi tvrditi suprotno najčešći je uzrok nadutosti upravo prepunjenost probavnog trakta, tj. želuca i crijeva. Svako opterećenje probavnog trakta velik je uteg u probavljanju hrane i može jako loše utjecati na cjelokupno stanje organizma. 

Uzroci nadutosti su vrlo šaroliki, ali najveći postotak slučajeva je vezan uz prekomjernu konzumaciju hrane i pića. Osim činjenice da prekomjerna konzumacija bilo čega ne može biti dobra za naš organizam, posebno je važno napomenuti da su najveći problem za probavu:

  • rafinirani ugljikohidrati 
  • masnoće (osobito torte i kolači)
  • unos velikih količina nezdravih namirnica i prerađevina 

Odgovor na pitanje kako spriječiti nadutost nije jednostavan i jednak za sve ljude.

Morate paziti što jedete

Čovjekov probavni sustav jako teško probavlja masne namirnice i one se u želucu zadržavaju predugo vremena što uzrokuje nadutost, a nadutost se također može pojaviti i u slučaju kada osoba konzumira previše hrane bogate vlaknima.

Osim tih uzroka nadutost se može javiti i zbog:

  • zadržavanja tekućine
  • preosjetljivosti na neke namirnice
  • kod zatvora, celijakije, čira na želucu ili kod hormonalnih promjena

Nadutost se može suzbiti promjenama u načinu prehrane, a neke namirnice i pića mogu biti od velike pomoći u tom slučaju. Ako se uistinu želite riješiti nadutosti uzrokovane nezdravom prehranom vrijeme je da poštujete određene mjere prevencije.

Meso je česti uzrok nadutosti u trbuhu

Izbjegavajte jela i namirnice koje sadrže puno soli, nemojte kuhati povrće u slanoj vodi i nemojte dodatno soliti namirnice koje su vam već na tanjuru. Ako se pitate kako spriječiti nadutost, morate znati da je meso jedan od glavnih uzroka.

Šunka je česti uzrok nadutosti u trbuhu
Šunka i drugo meso su jedan od glavnih uzroka nadutosti u trbuhu

Izbjegavajte mesne prerađevine što je više moguće. One same po sebi nisu zdrave, a posebno su veliko opterećenje za probavu. Osobito teško probavljive namirnice su šunke, slanine, kobasice te usoljena govedina. Mesne prerađevine obično su slanije od ostalih namirnica, a sol je posebno loš faktor za nadutost.

Kako smanjiti nadutost?

Dobar način za smanjivanje nadutosti je i podjela obroka na više manjih porcija jer se želudac i probavni trakt tada neće opterećivati s mnogo tereta i lakše će probaviti hranu. Tome će doprinijeti i navika dobrog žvakanja hrane koja će se onda lakše probavljati, a nije naodmet i ne pričati za vrijeme jela jer to može uzrokovati gutanje previše zraka.

Donat Mg smanjuje nadutost
Mineralna voda Donat Mg smanjuje nadutost

Topla preporuka je i izbjegavanje pijenja gaziranih napitaka koji vrlo lako remete probavni sustav i mogu stvoriti iznimno jak osjećaj nadutosti. Jeste li znali da nije preporučljivo piti između zalogaja? Time se znatno usporava prolazak hrane kroz organizam jer se razrjeđuje želučana kiselina koja tu hranu treba preraditi.

Nadutost može uzrokovati i preobilna konzumacija škroba u obliku tjestenine i krumpira istovremeno s konzumacijom bjelančevina ili voća. Nadutost je kod nekih ljudi uzrokovana i jedenjem mahunarki i sirovog povrća koji uzrokuju porast količine plina u crijevima te osim nadutosti može uzrokovati i neugodne vjetrove. Svako dodatno gutanje zraka povećat će osjećaj nadutosti i težine pa bi bilo pametno izbjegavati i žvakaće gume.

Sada, kada smo vam odgovorili kako spriječiti nadutost kada pazite što jedete, moramo vam dati i rješenje problema.

Donat Mg je odlično rješenje

Problem nadutosti je kompleksan, ali nije nerješiv. Potrebno je malo truda i pažnje kako bi otkrili zbog čega dolazi do nadutosti te se zatim pozabaviti vlastitom prehranom i slaganjem menija koji će omogućiti vašoj probavi da se riješi tereta nadutosti. Donat Mg je veoma učinkovit za rješavanje nadutosti.

Video: Program za detoksikaciju Donat Mg

Postoji mnogo prirodnih načina za poboljšavanje probave i smanjivanje osjećaja težine u trbuhu, ali prije nego što potražite pomoć iz prirode trebate se riješiti gaziranih i slatkih sokova koji sadrže ugljikov dioksid jer upravo će se taj plin osloboditi u želucu i na taj način stvoriti osjećaj nadutosti. Jednostavnom zamjenom nezdravih gaziranih i zaslađenih pića biljnim čajevima bez šećera (osobito koristan je čaj od metvice) smanjit ćete opterećenje vlastitog probavnog sustava i nadutost.

Postoji i odlična prirodna alternativa gaziranim pićima koja će utažiti vašu žudnju za mjehurićima. Riječ je o prirodnoj mineralnoj vodi pod imenom Donat Mg koja dokazano sprječava nadutost i plinove. Svakodnevno pijenje ove mineralne vode bogate magnezijem ima dokazane brojne pozitivne učinke na organizam te osim problema nadutosti pomaže i u rješavanju od toksina, štiti srce i krvne žile te sprječava grčeve u mišićima.

Donat Mg potiče redovno kretanje crijeva i sprječava prekomjerno stvaranje i nakupljanje plinova, a  najbolji način za njegovu konzumaciju jest ujutro natašte i nakon obroka. Bitno je napomenuti da prilikom pijenja mora biti sobne temperature jer na taj način neće biti ugljikovog dioksida da stvara plinove u probavnom sustavu.

Similar Posts:

You may also like...