Jednostavna i brza provjera domene

Svako web mjesto zahtjeva svoje vlastito i jedinstveno ime po kojemu će biti prepoznatljivo u bespućima Interneta. To ime je u informatičkom svijetu poznato kao domena. No, kao što smo upravo napomenuli svako ime mora biti jedinstveno te se stoga prije odabira željenog naziva web mjesta mora izvršiti provjera domene.
Provjera domene će vam dati uvid u podatke o tome da li je negdje, u bilo kojem dijelu svijeta već registrirano web mjesto identičnog naziva. U slučaju da ime domene već postoji, vi ga nećete moći registrirati pod tim istim imenom. Drugim riječima – na svijetu ne postoje i ne mogu biti registrirane dvije identične domene.

Kako izvršiti provjeru domene?

Provjera domene je proces koji bi se mogao usporediti s pretraživanjem bilo kojeg željenog pojma u internetskim tražilicama. Dakle, već sada vam je jasno da je to vrlo jednostavan i brz proces za koji ne morate biti informatički geek niti veliki web stručnjak.

Sve što trebate je odabrati željeno ime ili više njih i krenuti u provjeru. Provjera domene se može izvršiti na web stranici gotovo svakog davatelja hosting usluga, putem alata sličnog uobičajenim internetskim tražilicama. Upisivanjem željenog pojma u polje za pretraživanje dobit ćete informaciju o tome je li domena koju želite registrirati za svoju web stranicu slobodna ili je već registrirana.

Ovaj proces traje samo nekoliko sekundi, a odlično je to što možete provjeriti neograničen broj domena. To će vam svakako biti od koristi u slučaju da su neke domene koje ste odabrali već zauzete.
Osim na stranicama hosting provajdera, provjera domena se može izvršiti i na CARNet-ovoj stranici za provjeru domena http://www.carnet.hr/dns.

Mogućnosti alata za provjeru domena

Alat, odnosno sučelje za provjeru domena ne vrši samo provjeru imena domene, već i ekstenzija. To vam omogućuje da, ukoliko je željena domena zauzeta pod određenom ekstenzijom, primjerice ekstenzijom .com, putem gore opisane provjere dobijete uvid u to je li domena koju želite registrirati slobodna pod nekim drugim ekstenzijama.

Pretraživanje je moguće za svaku ekstenziju (.com, .net, .org, .biz, ,info, rs domen itd.). Prema tome, ako je domena već prije registrirana pod ekstenzijom .com, nije sve izgubljeno, jer pretraga će vam pokazati koje opcije odnosno koje ekstenzije su vam preostale za registraciju.

Ako želite pružiti sigurnost korisnicima svojih web stranica, koristite online naplatu ili programirate Facebook aplikacije, odaberite SSL certifikat koji će donijeti dodatnu vrijednost i sigurnost vašim web stranicama ili aplikacijama. Čitajte više …

Similar Posts:

You may also like...