Jednostavije održavanje vrta

Imate li vrt, dvorište ili terasu, vjerojatno znate važnost dobrih alata koji mogu biti od velike pomoći u pripremi za novu sezonu toplog vremena. Osim grablji, lopata, metli i škara, koje vam pomažu da svoj prostor očistite i uredite kako vam odgovara, još jedan od neizostavnih dijelova alata koji vam je potreban je i fleksibilna cijev za zalijevanje.

U proteklih nekoliko godina, zbog sve dužih i dužih sušnih perioda, ovakve cijevi postale su neophodan dio alata svakog vrtlara koji pomaže da vrtovi i dvorišta ostanu lijepi i zeleni bez obzira na kišu ili sunce. Uz to, odlično su pomagalo za pranje većih površina poput terasa i staza, što olakšava održavanje lijepe okućnice.

Kvaliteta na lakše održavanje vrta

Kao i kod kupnje bilo koje druge stvari, fleksibilna cijev za zalijevanje mora biti kvalitetna. Kako biste si osigurali dugotrajnost, potražite modele poznatih proizvođača, koji garantiraju da ćete ga moći koristiti dugi niz godina. Ipak, ime proizvođača vidjet će se i na cijeni, pa pokušavate li proći barem malo jeftinije, kvalitetu provjerite u trgovini. Vrlo je važno dobra fleksibilnos jer će to uvelike olakšati manevriranje po vrtu ili terasi, no ipak pripazite da je sam materijal dovoljno čvrst i robustan da može preživjeti susrete s oštrim predmetima bez nastanka štete.

Gumene cijevi

Ako ste u potrazi za fleksibilnom cijevi, vjerojatno ste primijetili kako se na tržištu može pronaći nekoliko različitih vrsta materijala od kojih su napravljene. Svaki materijal ima svoje pozitivne i negativne strane, pa je važno da i njih uzmete u obzir kod kupnje. Najpopularnije fleksibilne cijevi za zalijevanje na tržištu su upravo one gumene, jer nude visoku elastičnost i otpornost na UV zrake.

Njima ne smetaju drastične promjene temperature. Uz to, veoma su fleksibilne, pa su samim time otporne na lomljenje i uvijanje te se mogu pronaći po veoma pristupačnim cijenama. Ipak, njihove negativne strane su velika težina, zbog koje nisu prikladne za dugotrajno korištenje. Uz to, često sadrže i razne toksične tvari, koje se vremenom mogu ispuštati u vodu.

PVC cijevi

PVC je sve popularniji materijal za cijevi za zalijevanje, jer nudi mnogo fleksibilnosti. S jedne strane, PVC cijevi nisu teške te se mogu pronaći u izvedbama u nekoliko slojeva ili čak s armaturom koje omogućuju dodatnu čvrstoću. Uz to, lako ih je međusobno spojiti pomoću oblikovanih dijelova, što znači da jednostavno možete produžiti ili pokrpati probušenu cijev od PVC-a.

Uz to, PVC je jedan od materijala koji ne ispušta štetne tvari u vodu, pa se iz iz njih može čak piti. Ipak, dugotrajnost ovisi o količini slojeva koje ima, pa jednoslojni modeli imaju životni vijek od samo godinu dana, a kod onih prozirnih također postoji mogućnost razvijanja algi u unutrašnjosti.

Plastične cijevi

Plastične cijevi najmanje su popularna vrsta. Plastika sama po sebi nije veoma fleksibilan materijal, pa se cijevi izrađuju od valovitog profila, što ih čini fleksibilnijima, ali i manje čvrstima. Ipak, plastika je u potpunosti otporna na UV zrake i promjene temperature, veoma je lagana i onemogućuje formiranje algi. Tražite li neko privremeno rješenje, one mogu biti dobra alternativa za vaš vrt.

Skladištenje tijekom zime

Svoju fleksibilnu cijev vjerojatno nećete koristiti tijekom cijele godine. Kako biste joj osigurali što duži životni vijek, osim pažljivog korištenja bitno ju je i pažljivo pohraniti tijekom zimskih mjeseci. Prije pospremanja, svakako u potpunosti iz nje ispustite vodu te ju uredno namotajte. U tome vam mogu pomoći i držači cijevi, koji često imaju sustav za namatanje.

Nakon toga, smjestite ju na mjesto izvan dohvata glodavaca, kako bi tijekom zime ostala čitava, a idealno bi bilo da ju smjestite na neko mjesto s temperaturom iznad nule. Tako ćete biti sigurni da se neće smrznuti i popucati.

Veliki izbor online

Ako ste se odlučili kupiti fleksibilnu cijev za zalijevanje ili bilo koji drugi dodatak za uređivanje vrta, svakako je dobro provjeriti online ponudu jer izbor je vrlo velik. Primjerice, trgovina na internetskoj adresi Ab-doo.si nudi ogroman asortiman proizvoda koji bi vam mogli biti od koristi.

Ovdje možete pronaći sve što vam je potrebno da biste krenuli s izradom vrta, ali i sve što će vam biti potrebno tijekom kasnije brige o vrtu. Tako ćete pronaći razne vrste sjemena, gnojiva, ali i alata koji će vam kasnije biti potrebni za uređivanje vrta. Uz neizostavne kosilice te razne sustave navodnjavanja, vaš vrt će zablistati.

Similar Posts:

You may also like...