H4 LED sijalice za automobile

Broj automobila u svijetu je iz godine u godinu u porastu, te sve više ljudi vozi. Dok su se prije automobil i sama vozačka dozvola smatrali luksuzom, danas su zbog načina života postale obavezne stvari. Kroz godine su napretkom tehnologije razni dijelovi automobila usavršeni, kako bi pružali što bolje performanse i efektivniji način rada. Jedna od stvari koje su kroz godine postale standard u automobilima su H4 LED sijalice.

LED žarulje

Do prije nekoliko godina LED tehnologija nije bila pretjerano popularna i korištena u raznim industrijama. Razlog tomu je bila dosta skupa i neusavršena tehnologija, koja nije predstavljala bolji odabir od nekih tadašnjih modela rasvjete.

H4 LED sijalice
H4 LED sijalice

Danas je zahvaljujući usavršavanju LED žarulja ona postala broj jedan za rasvjetu prostora, osvjetljavanje nekih događaja i auto žarulja. Tako su H4 LED sijalice i H7 postale standard u automobilima. 

Automobilske žarulje

Nisu LED žarulje jedini mogući odabir za rasvjetu ceste, postoje i neke druge automobilske žarulje koje možemo pronaći u nekim automobilima:

 • Xenon svjetla
 • Halogene sijalice

Svaka od ove 2 kategorije nudi svoje prednosti i mane, no kada zbrojimo sve pluseve i minuse ispada da su H7 i H4 LED sijalice za automobile najbolji izbor. Žarulje se osim prema vrsti, razlikuju i prema:

 • jačini svjetlosti
 • obliku priključka (ne pašu sve žarulje u svaki automobil)
 • veličini
 • namjeni

Kako biste prilikom kupnje bili sigurni da ste kupili ispravnu zamjensku žarulju, veoma je bitno da se prethodno informirate u tehničkoj knjižici vozila oko toga koja žarulja vam je potrebna.

Halogene sijalice

Kroz prošlost su najpopularnije žarulje za auto bile halogene, no danas su one postale prošlost. H4 LED žarulje su znatno bolje zbog niza prednosti o kojima ćemo govoriti u nastavku teksta. Halogene sijalice rade na principu da se zagrijavaju do veoma visoke temperature, te kao posljedicu zagrijavanja emitiraju svjetlost.

H4 LED sijalice
Ponekad halogene sijalice, sada H4 LED sijalice

U njima se nalazi volfram, te još neki plinovi, a bitno je napomenuti da kroz vrijeme volfram isparava, te ne pružaju najbolji radni vijek sati. 

Xenon svjetla

Vjerujemo da ste se na cesti susreli sa xenon svjetlima automobila, koje karakterizira bijela ili plavkasta svjetlost. Osim toga, ona svijetle znatno jačim intenzitetom u odnosu na ostale, te nerijetko znaju ometati druge vozače u prometu. Svijetle uz pomoć plina xenona, koji provodi plin i žari metalno žarno vlakno.

Najveća prednost xenon svjetala je što osvjetljavaju dalji put. Iako u vožnji normalnom brzinom to ne stvara veliku prednost, kod brze vožnje osigurava bolju sigurnost. Ipak, imajte na umu da su H4 LED sijalice ekonomičniji i kvalitetniji odabir.

H7 i H4 LED sijalice prednosti

Najpopularnije auto žarulje su H7 i H4 LED sijalice, koje se danas nalaze u najvećem postotku automobila. Njihove prednosti u odnosu na ostale oblike rasvjete su mnogobrojne. 

Prednosti LED sijalica za auto:

 • Troše znatno manje energije, jer za razliku od drugih vrsta ne rade na principu zagrijavanja i žarenja, već energiju pretvaraju izravno u svjetlost. 
 • Pašu na najviše automobila i po standardu se koriste u novim automobilima.
 • Omogućavaju podešavanje razine svjetlosti kod vožnje, poput prilagodbe za vožnju gradom ili na autocesti.
 • Imaju veoma dug radni vijek trajanja, mogu trajati čak do 50 tisuća radnih sati.

Sve ove prednosti H4 LED sijalice svrstavaju na prvo mjesto za auto rasvjetu.

Autoelektrika je veoma važno područje

Autoelektrika je veoma širok pojam i obuhvaća razne dijelove automobila. Kao što samo ime kaže, autoelektrika su svi dijelovi koji za svoj rad koriste električnu energiju.

Najvažniji elektronički uređaji u automobilu su:

 • svjetla
 • alternator
 • brisači

Ova 3 djela su izrazito važna jer utječu na vožnju. Ako vam svjetla ili brisači ne rade, vožnja po noći i za vrijeme kiše će biti nemoguća. Isto tako, alternator je zadužen za punjenje akumulatora, tj. stvaranje električne energije pomoću rada motora, na temelju čega i funkcionira cijela autoelektrika. Zbog toga je veoma važno da je ispravan, kako se ne bi našli u situaciji da vam automobil ne želi upaliti.

Autoelektrika su i razni drugi uređaji, poput:

 • radija
 • podizača prozora
 • klime
 • i svega što radi na električnu energiju

Ovi uređaji nisu toliko važni, jer je bez njih vožnja moguća i sigurna. Bitno je pripaziti na to da svi dijelovi automobila rade ispravno, a u slučaju da ste pronašli neke neispravne dijelove i potrebni su vam zamjenski auto dijelovi ili autoelektrika, pravi odabir je web trgovina Silux.

Similar Posts:

You may also like...