Gnojivo za travu je hrana vašeg travnjaka

Kako bi travnjak bio zelen, bujan i gust trava mora dobivati dovoljno hrane iz tla, a najbitniji nutrijenti koje treba su dušik, fosfor i kalij. S obzirom na to da u tlu obično nedostaje ovih nutrijenata potrebno je koristiti gnojivo i tako omogućiti travnjaku da buja. Kvalitetno gnojivo za travu, koje možete kupiti u online trgovini AB d.o.o., bit će odlična podrška rastu vašeg lijepog zelenog tepiha.

Dušik je najvažniji nutrijent koji travi omogućuje rast i potiče stvaranje klorofila što donosi lijepu zelenu boju. Ako nema dovoljno dušika, na travnjaku će se početi pojavljivati korov. Puno korova na vašem travnjaku znači da vašoj travi nedostaje dušika.

Proljetno gnojivo za travu
Proljetno gnojivo za travu

Fosfor je također važan nutrijent koji potiče rast trave jer pomaže rastu i razvoju korijena pa ako sijete potpuno novi travnjak trebali bi koristiti gnojivo koje ima povećani udio fosfora jer bi to pomoglo rastu i stvorilo lijep i gust travnjak. 

Kalij je važan za travnjake u vrućim periodima godine, osobito kad je vrijeme suše, jer jako utječe na pH vrijednost tla. Tlo ne smije biti kiselo jer će travnjak polako odumirati. Optimalna kiselost tla iznosi od 5,5 do 6,5 pH. 

Redovna košnja trave

Za travnjake je osim gnojidbe, jako važna i redovita košnja trave koja će mu pomoći da uvijek izgleda zdravo i zeleno. Pri košnji trave potrebno je voditi brigu o nekoliko stvari, uključujući vrijeme košnje i vrstu kosilice. Ako je trava mokra od kiše ili puna rose ne smijete je kositi jer neće biti ravnomjerno pokošena, a vi ćete se namučiti s košnjom.

Kako kositi travnjak kao profesionalac. Savjeti za košnju travnjaka za sjajan travnjak.

Similar Posts:

You may also like...