Ekspanziona posuda kao dio rashladnog sustava automobila

Ekspanziona posuda ima više različitih zadaća u automobilu. Kad automobil ne radi, odnosno kad je motor ugašen, rashladna tekućina u njemu se hladi. Tada se stvar podtlak u rashladnom sustavu auta. On će izvući rashladnu tekućinu iz ekspanzione posude. Zato se može reći da ona ima zadaću preuzimanja viška rashladne tekućine.

Ekspanziona posuda za Peugeot 307
Ekspanziona posuda za Peugeot 307

No, osim toga, ona pomaže i kod uklanjanja mjehurića zraka koji se skupljaju u sustavu. Zbog tog nakupljanja mjehurića zraka, povećava se njegova napunjenost tekućinom, a zbog toga se i smanjuje učinkovitost hlađenja. Stoga, iako je riječ o relativnom malom dijelu automobila, vrlo je važan za cjelokupan rad rashladnog sustava auta.

Različiti proizvođači dodataka za auto

Automobilske ekspanzione posude mogu se kupiti u brojnim trgovinama s autodijelovima. Riječ je o tipskom dijelu, odnosno rađene su po mjeri za svaki model automobila tako da ne možete kupiti bilo koju, već isključivo onu koja vam odgovara. Isto tako, osim originalnih, možete se odlučiti i za kupnju rezervnih, odnosno onih koje radi neki neovisni proizvođač. 

Opel Astra J 2013 1.6 SRi – Nizak nivo rashladne tekućine u poruci na instrument tabli ispravljena.

Postoje brojni proizvođači rezervnih dijelova za auto, a kao jedan od boljih se izdvaja Polcar. On nudi razne kvalitetne autodijelove i autoopremu, između ostalih i vrlo kvalitetne ekspanzione posude za auto. Možete ih pronaći u brojnim fizičkim trgovinama, ali i u brojnim web trgovinama koje nude vrlo široki asortiman.  

Raznolike cijene ekspanzionih posuda

Pogledate li malo ponudu ekspanzionih posuda u trgovini s autodijelovima, vidjet ćete da se cijene dosta razlikuju. Tako možete pronaći modele od 100-tinjak kuna pa sve do onih od 300 i više kuna.  U svakom slučaju, riječ je o dijelu automobila koji mnogi vozači neće uopće mijenjati tijekom posjedovanja automobila. 

Similar Posts:

You may also like...