Blatobrani za auto nisu samo estetski dodatak

Na prvi pogled branici i blatobrani su samo estetski dodatak vozila koji doprinosi izgledu ljepšem za oko, no u praksi oni imaju i puno drugih važnih funkcija. Gotovo da ne postoji niti jedan dio automobila koji nema neku svrhu, pa su tako blatobrani za auto, kao što im i samo ime kaže, zasluženi su za sprečavanje prljanja. Oni su zasebni dijelovi automobila, a nalaze se kod kotača i s bokova vozila.

Postoji nekoliko vrsta i razlikuju se od modela do modela vozila, a kroz ovaj tekst ćemo vas detaljnije upoznati s branicima, blatobranima i ostalim vanjskim dijelovima automobila.

Auto blatobrani i njihova svrha

Auto blatobrani imaju glavnu funkciju da štite karoseriju i vanjske dijelove automobila od blata i prljavštine. Da ih nema na automobilu, vožnja po kiši ili bijeloj cesti u kratko vrijeme bi uzrokovala velike poteškoće za karoseriju, od oštećenja pa sve do korozije, tj. hrđe. Iako je ova funkcija jednostavna, oni su sastavni dio svakog vozila i u slučaju njihovih oštećenja potrebno ih je što prije zamijeniti.

Blatobrani za auto Chrysler Voyager
Blatobran za Chrysler Voyager

Osim zaštite vozila, blatobrani su zasluženi i za bolji izgled, a ujedno predstavljaju i prvu crtu obrane karoserije. Osim toga, kod laganog udarca se sprečava mogućnost ozljede kod pješaka ili životinja, jer su izrađeni od mekanog materijala, najčešće aluminija ili plastike.

Povijest blatobrana

Kroz povijest su blatobrani za auto bili najčešće izrađivani od čelika, no to je prouzročilo znatno veću potrošnju benzina i ne tako atraktivan izgled. Zbog toga su se proizvođači okrenuli upravo ka plastici i aluminiju, koji su osim boljih karakteristika, puno jeftinija i lakša varijanta za izradu.

Blatobrani za auto Hyundai i30
Blatobran za Hyundai i30

Također, u početku blatobrani nisu bili sastavni dijelovi vozila, ali su proizvođači automobila vrlo brzo prepoznali njihovu važnost i standardizirali ih kod proizvodnje novih modela. Danas se izrađuju od kvalitetne i dugotrajne plastike, a da bi trajali što dulje vremena i izgledali što bolje neophodno ih je redovno održavati.

Kako očistiti blatobrane od automobila?

Blatobrani od auta su zasigurno najprljaviji dio i potrebno ih je što bolje održavati. Tijekom vožnje po prljavštini, blato će se zalijepiti za poklopce blatobrana i kako se ne bi taložilo na dijelu oko kotača, neophodno ih je redovno prati. U slučaju da blato dugotrajno stoji, problem će biti njegovo skidanje. Kod većih količina blata, može se i blokirati potpuni okretni opseg kotača, što može prouzročiti velike probleme u vožnji.

Blato i prljavština nagrizaju materijale blatobrana i ako se ne skinu odmah, kroz dulje vrijeme mogu prouzročiti oštećenja laka. Farbanje dijelova automobila može biti veoma skupo, stoga je puno bolje „spriječiti, nego liječiti!“

Rezervni blatobrani za auto

Rezervni blatobrani za auto mogu se kupiti u raznim trgovinama čiji su glavni asortiman auto dijelovi. Web trgovina Silux je jedan od najboljih izbora za kupnju, zbog odličnih cijena i širokog asortimana dijelova dostupnih za svaki model automobila.

Video: Kako ukloniti i zamijeniti prednji blatobran za Toyota Camry 2007-2011

Kupnja u ovoj trgovini je veoma jednostavna, a zahvaljujući dugom nizu godina poslovanja na internetu, danas je Silux trgovina prepoznata kao najbolji web shop za automobilske dijelove i opremu.

Dijelovi karoserije za auto

Karoserija automobila je ujedno najveći dio vozila i sadrži najveći broj dijelova. Dijelovi karoserije mogu se podijeliti u nekoliko kategorija, a neke od njih su:

  • branici i rubnjaci
  • poklopci motora, prtljažnika i vrata automobila
  • maske i farovi
  • nosači
  • rezervoar automobila
  • vezni limovi
  • ostali dijelovi, poput podizača stakla, pragova, ukrasnih lajsna…

Karoserija je najčešće oštećen dio vozila

Osim toga što je najveći dio automobila, karoserija je ujedno i najizloženiji dio vozila i najčešće se oštećuje. Problem se javlja i zbog toga što je jedini vanjski dio i kod svakoga oštećenja potrebno je što prije reagirati te vratiti vozilu stari sjaj. Dijelovi karoserije mogu se mijenjati zasebno, što znatno umanjuje troškove popravka.

Popravak ili zamjena dijelova karoserije?

Rezervni dijelovi karoserije su najbolji odabir u slučaju oštećenja. S popravkom branika možete uštedjeti, no imajte na umu da ponovno farbanje može biti u drugoj nijansi boje i tako će vaš automobil biti „označen“ da je popravljen. Zbog toga je puno bolji odabir zamjenskog dijela i potpuno vraćanje originalnog izgleda vozilu. 

Auto karoserijski dijelovi neophodni su za sigurnu vožnju, a zbog podložnosti vremenskim utjecajima, prvoj crti obrane vozila i lakom oštećenju, neophodno je pravilno brinuti o njima i u slučaju oštećenja odmah reagirati. Cijena ovih dijelova je najčešće manja od nekih drugih dijelova automobila, poput motora, ovjesa i sličnih, koji imaju određenu tehničku funkciju za vožnju.

Similar Posts:

You may also like...