I blatobrani se trebaju održavati

Glavna namjena blatobrana, kao što im i samo ime kaže, je sprečavanje udaranja blata i vode po automobilu. Izrađeni su uglavnom od čvrste plastike ili od aluminija što im osigurava dugotrajnost, a s druge strane i nisu skupi.Nekada su se izrađivali od čelika, ali to rješenje se nije pokazalo dobro jer su imali problema sa hrđanjem.

Stoga su se proizvođači okrenuli novim materijalima i odlučili se upravo za plastiku i aluminij jer je njihova proizvodnja jeftinija, a ujedno su se pokazali i kao odlično dugotrajno rješenje. To je upravo ono što kupci i očekuju: jefitn i dugotrajan proizvod.

Čišćenje i održavanje

Ukoliko ih redovito ne čistimo, blatobrani su jedan od dijelova automobila koji ćemo brzo morati mijenjati. Razlog za to je vrlo jednostavan: prilikom vožnje automobila, blato sa ceste udara u blatobran i tamo ostaje i taloži se. Stoga je taj dio potrebno dobro isprati prilikom pranja automobila kako bismo uklonili sve te nakupine blata i prljavštine.

Osim samog blata, veći problemi se mogu javiti u zimskim mjesecima. Ralice tada posipaju snijeg po cesti kako bi se izbjeglo klizanje automobila. Iako je to dobro što se tiče same vožnje, nije dobro za same blatobrane jer se ta sol onda tokom vožnje lijepi za njih. Temperature su u tom periodu često niske i ta sol se onda ne skida tako lako i cijelo ih vrijeme nagriza. Zbog toga je preporuka posebno u zimskim mjesecima češće prati automobil kako bi skinuli tu sol i prljavštinu.

Vrste i stanje na tržišti

Blatobrani za auto dijele se na prednje i stražnje. Svaki automobil posjeduje drugačiji oblik pa na to moramo obratiti pozornost prilikom kupnje. Tako postoje različiti modeli za osobna vozila, teretna vozila, autoprikolice i vozila sa dvije osovine. S obzirom da je to dio automobila koji se u pravilu često mijenja i nije toliko skup, postoji nekoliko tvrtki koje se bave njihovom proizvodnjom. Te tvrtke u pravilu imaju dosta niže cijene od ovlaštenih trgovaca koji prodaju originalne dijelove. No, to nikako ne znači da su oni manje kvalitetni i da ćemo pogriješiti ako ih kupimo.

Auto Audi Vehicles Sports Car Tuning Black

Uz dobro održavanje automobila, redovitom pranjem blatbrana, možemo očekivati da će nam trajati dugi niz godina. No, čak i kada ćemo ih morati zamijeniti, velika ponuda na tržištu i relativno niske cijene ne bi nam trebali predstavljati problem.

Prečitajte kako se mijenja motorno ulje.

Similar Posts:

You may also like...