Category: Automobilizam

Presvlake za sjedala automobila kao čuvari čistoće

Iako se smatra da je samo vanjsko održavanje automobila vrlo važno za njegov dobar i očuvan izgled, tome ipak nije tako. Naime, kako bi auto uvijek bio uredno održavan te kako biste prilikom prodaje istog mogli postići višu cijenu, vrlo je važno održavati i njegovu unutrašnjost automobila. 

Anlaser je još jedan važan dio automobila

Tijekom povijesti, koristile su se razne tehnike da bi se pokrenuli motori s unutarnim sagorijevanjem. Čest način je bio korištenje šipke, tzv. kurble. No, tijekom pokretanja motora pomoću šipke, dogodile su se brojne ozljede onih koji su to radili. Naime, često se znalo dogoditi da dođe do trzaja motora, zbog čega se i šipka naglo pomakne te je to znalo uzrokovati ozljede šake, zgloba i sl. Isto tako, bilo je potrebno puno snage da bi se na taj način pokrenuo motor. 

Ekspanziona posuda

Ekspanziona posuda kao dio rashladnog sustava automobila

Ekspanziona posuda ima više različitih zadaća u automobilu. Kad automobil ne radi, odnosno kad je motor ugašen, rashladna tekućina u njemu se hladi. Tada se stvar podtlak u rashladnom sustavu auta. On će izvući rashladnu tekućinu iz ekspanzione posude. Zato se može reći da ona ima zadaću preuzimanja viška rashladne tekućine.

Klima za auto

Klima za auto omogućava ugodno i sigurno putovanje

Kako radi klima uređaj u automobilu? Što se događa kada uključite klima uređaj u svom automobilu? Plin koji se nalazi u klima uređaju prolazi kroz isparivač kako bi stigao do kompresora gdje će mu se zbog kompresije povećati i tlak i temperatura. Nakon toga plin se kreće prema kondenzatoru ili hladnjaku gdje se hladi i mijenja svoje agregatno stanje iz plinovitog u tekuće. Nakon toga ta novonastala hladna tekućina dolazi do isušivača vlage i ulazi u ekspanzijski ventil gdje ponovno mijenja svoje agregatno stanje, ali ovaj put samo djelomično tako da nastaje kombinacija tekućine i plina.

Auto blatobrani imaju glavnu funkciju da štite karoseriju

Blatobrani za auto nisu samo estetski dodatak

Na prvi pogled branici i blatobrani su samo estetski dodatak vozila koji doprinosi izgledu ljepšem za oko, no u praksi oni imaju i puno drugih važnih funkcija. Gotovo da ne postoji niti jedan dio automobila koji nema neku svrhu, pa su tako blatobrani za auto, kao što im i samo ime kaže, zasluženi su za sprečavanje prljanja. Oni su zasebni dijelovi automobila, a nalaze se kod kotača i s bokova vozila. Postoji nekoliko vrsta i razlikuju se od modela do modela vozila, a kroz ovaj tekst ćemo vas detaljnije upoznati s branicima, blatobranima i ostalim vanjskim dijelovima automobila.

Krovni nosači

Prednosti krovnih nosača

Sastavnice krovnih nosača Kako bi se automobilski krovni nosači montirali na krov, nužno je kupiti sve sastavne dijelove jer ukoliko nedostaje bilo koji dio, nećete ih moći montirati. Sastavni dijelovi su: šipke (par), glava (4 komada s bravicama za zaključavanje) i spojnica (4 komada, ukoliko vozilo nema uzdignute nosače).  S obzirom na različite vrste krovova na automobilima, u ponudi krovnih nosača za auto ističe se pet tipova:

H4 LED sijalice za automobile

H4 LED sijalice za automobile

Broj automobila u svijetu je iz godine u godinu u porastu, te sve više ljudi vozi. Dok su se prije automobil i sama vozačka dozvola smatrali luksuzom, danas su zbog načina života postale obavezne stvari. Kroz godine su napretkom tehnologije razni dijelovi automobila usavršeni, kako bi pružali što bolje performanse i efektivniji način rada. Jedna od stvari koje su kroz godine postale standard u automobilima su H4 LED sijalice.

Akumulatori za auto - montiranje

Akumulatori za automobile su zaslužni za opskrbu energijom

Montiranje akumulatora Imajte na umu da se automobilski akumulatori trebaju montirati. Ako niste spretni po tom pitanju, možda bi bilo bolje da odnesete pribor automehaničaru. Od njih nemojte kupovati akumulatore osim ako ih ne poznajete jako dobro, s obzirom na to da većina zna staviti neku maržu na originalnu cijenu.

Rezervni dijelovi za automobile su jako bitni za vašu sigurnost i na njima nikako nemojte štedjeti

Rezervni dijelovi za automobile po najboljim cijenama

Za postizanje vrhunske sigurnosti na cesti jedan od bitnih faktora jest i izmjena auto dijelova koji su dotrajali ili više ne obavljaju svoj posao ispravno. Svakodnevna vožnja lagano troši vaš auto i s vremena na vrijeme se na njemu pokvari dio kojeg morate odmah izmijeniti kako bi nastavili sigurno voziti na svoje odredište. Rezervni dijelovi za automobile su neophodni da bi on funkcionirao dugi niz godina. Nikako nemojte čekati da se neki dio pokvari da biste izvršili njegovu zamjenu, već čim osjetite da mu je vijek trajanja blizu kraja, zamijenite ga i izbjegnite neugodnu situaciju da vam automobil stane usred vožnje.

Korito prtljažnika

Brojni dodaci za više čistoće u automobilu

Automobil je mnogima danas postao vrlo korišteno sredstvo prijevoza. Mnogi ga koriste svakodnevno, za odlazak na posao, za izvršavanje raznih poslovnih obveza i slično. Neki ga koriste za duža putovanja, a neki za kraća. Kada je u pitanju čistoća unutrašnjosti, najveći problem imaju oni koji moraju često ulaziti i izlaziti iz automobila te na taj način često unose novu prljavštinu. Slična je situacija i po pitanju prtljažnika. Morate li često u njega stavljati razne stvari, lako ga je zaprljati pa čišćenje zna biti problem. Isto kao što su rješenje za čistoću unutrašnjosti tepisi, tako se za prtljažnik može kupiti korito prtljažnika.