Anlaser je još jedan važan dio automobila

Tijekom povijesti, koristile su se razne tehnike da bi se pokrenuli motori s unutarnim sagorijevanjem. Čest način je bio korištenje šipke, tzv. kurble. No, tijekom pokretanja motora pomoću šipke, dogodile su se brojne ozljede onih koji su to radili. Naime, često se znalo dogoditi da dođe do trzaja motora, zbog čega se i šipka naglo pomakne te je to znalo uzrokovati ozljede šake, zgloba i sl. Isto tako, bilo je potrebno puno snage da bi se na taj način pokrenuo motor. 

Prvi pokretač izumio je Clyde Coleman 1903. godine u SAD-u. On se još razvijao tijekom godina i prvi pravi modeli pokretača su se počeli ugrađivati u Cadillac modele auta 1912.g. Proizvođači su tada shvatili da su oni najbolje rješenje za pokretanje auta te se od tada pa do danas i dalje koriste, samo što su se još više razvili. 

Osnovni dijelovi anlasera

Današnji anlaser za auto sastoji se od više različitih dijelova. Kao neke od najvažnijih možemo izdvojiti:

  • Automat
  • Četkice
  • Rotor
  • Stator
  • Zupčanik itd.

Automat daje signal anlaseru da se pokerne nakon što vozač pokuša pokrenuti motor. On tada pušta struju prema četkicama koje u doticaju s rotorom i statorom uzrokuju veliku brzinu okretanja motora.

Svi dijelovi automobila uvijek moraju biti ispravni

Osim tog bitnog dijela, važan dio auta je i alternator, koji tijekom rada motora, osigurava napajanje električnom energijom raznim potrošačima (npr. svjetla, auto-radio itd.)

Više funkcija alternatora

Još jedan od važnih dijelova koji se tiču opskrbe električnog energijom uređaja je alternator automobila. On ima dvije funkcije:

  • Dovodi struju do onih uređaja u autu kojima je potrebna za njihov rad
  • Puno akumulator

Njega zapravo pokreće motor, a kada motor ne radi, tada električnu energiju uređajima osigurava akumulator, koji je skladišti za takve slučajeve. Automobilski alternator generira izmjeničnu struju i danas ga posjeduju svi moderni automobili.

Similar Posts:

You may also like...