Učinite sigurnim svoje internetsko poslovanje

Živimo u vremenu u kojem računala i Internet postaju vrlo dominantni. Klasični oblici poslovanja su danas itekako potpomognuti novom vrstom poslovanja koja se naziva elektroničko poslovanje. Također, neki su klasično poslovanje potpuno zamijenili s elektroničkim i posluju isključivo putem Interneta. Time gube jedan dio kupaca koji ne koristi Internet, ali s druge strane, mogu se jednostavno predstaviti cijelom svijetu.

No, ključan aspekt elektroničkog poslovanja je sigurnost. S obzirom da se pri korištenju raznih usluga putem Interneta moraju unositi brojni osjetljivi podaci, svako je bitno da oni budu sigurni. Postoji nekoliko načina za osiguravanje te sigurnosti, a jedan od njih je i SSL certifikat.

Što je SSL certifikat?

SSL je kratica od engleskog izraza Secure Socket Layer. Iz naziva se da zaključiti kako je riječ o određenom sigurnosnom sloju. SSL certifikat je zapravo naziv za šifriranje podataka koji se unose na web stranicu, poput osobnih podataka, broja kreditne kartice i slično. Pri korištenju SSL certifikata, ovi podaci se šifriraju i kao takvi se s računala korisnika prenose na neki udaljeni poslužitelj. Tamo se dešifriraju i pretvaraju u prave podatke. Na taj način je onemogućeno da netko treći presretne te podatke i iskoristi ih. Odnosno, čak i da se to dogodi, imat će samo kodirane podatke koje neće moći koristiti.

Prepoznavanje web stranica s SSL certifikatom

Ako se dosad više puta kupovali nešto putem određenih internetskih trgovina, vjerojatno ste i sami primijetili neke detalje, no možda niste znali da su oni pokazatelj ima li neka trgovina SSL certifikat ili ne. A to ćete najčešće prepoznati po dva detalja:

  • Adresi internetske stranice

Adresa internetske stranica koja ima SSL certifikat započinje sa https, dok sve ostale započinju sa http.

  • Ikoni lokota

Ovisno koji internetski preglednik koristite, negdje pored internetske adrese ćete vidjeti ikonu lokota.

Stoga, ubuduće kad se odlučite za kupnju putem neke internetske trgovine, svakako obratite pažnju na ova dva detalja. Ukoliko primijetite da ti uvjeti nisu zadovoljeni, budite vrlo oprezni i prije nego se odlučite na kupnju provjerite je li ta trgovina legitimna.

Tko izdaje SSL certifikat?

Možda se pitate tko konkretno izdaje SSL certifikate. Izdaju ih posebne službe koje su zadužene za provjeru točnosti svih informacija tvrtki koje ih traže (engl. Certificate Authority – CA). Kad netko od njih zatraži izdavanje certifikata, ove službe će detaljno provjeriti sve potrebne podatke kako bi utvrdili je li zahtjev za izdavanje valjan. Ukoliko sve bude ispravno i točno, certifikat će biti izdan i ta služba svojim potpisom jamči točnost podataka.

Tri vrste certifikata

Kada tvrtke koje stoje iza neke internetske stranice zatraže izdavanje certifikata, nude im se tri vrste SSL certifikata. One se razlikuju po cijeni, ali i stupnju sigurnosti. Tako mogu birati sljedeće:

  1. DV (engl. Domain Validation) – ovo je najjeftiniji SSL certifikat i uglavnom se izdaje vrlo brzo. Prilikom izdavanja se provjerava samo vlasništvo domene, no ne i konkretni podaci o tvrtci u čijem je vlasništvu.
  2. OV (engl. Organization Validation) – kod ove vrtste certifikata se osim domene provjeravaju i podaci o orgnazaciji. Zbog toga se na njegovo izdavanje čeka nešto duže. Posjetitelji stranica koje imaju ovaj SSL certifikat mogu saznati i podatke o organizaciji, što je odličan način za stvaranje povjerrnja između prodavatelja i kupca.
  3. EV (engl. Extended Validation) – ove je ujedno najskuplji certifikat, no samim time se može smatrati i najpouzdanijim. Uz sve gore navedene provjere, rade se još i dodatne provjere za najvišu razinu sigurnosti. Za tvrtke koje imaju ovu vrstu certifikata se može reći da su vrlo sigurne te da ne biste trebali imati nikakvih problema pri korištenju njihovih web stranica.

Ostale Internet usluge i ugovaranje

SSL certifikati se mogu promatrati kao Internet usluge. Osim njih, postoje još i brojne druge usluge koje možete ugovoriti putem raznih informatičkih tvrtki. Primjerice, za one koji planiraju postaviti web stranice na Internet, tu su nezaobilazni hosting te registracija domena. Sve te Internet usluge možete ugovoriti putem jedne od tvrtke koja ih nudi ili putem više različitih.

Isto tako, mogu se ugovoriti putem domaćih i putem inozemnih tvrtki. Proces i krajnji rezultat je uglavnom isti te je na svakome da se odluči za koga će se odlučiti. Odlučite li se za domaće tvrtke, imat ćete sve na hrvatskom jeziku što će mnogima puno značiti.

Stoga, planirate li otvaranje internetske trgovine, svakako je zaštitite uz SSL certfikat te pribavite i ostale usluge te krenite s radom.

 

Similar Posts:

You may also like...