Tableti – produkt između mobitela i laptopa

Svakim danom se u naše zaposlene živote uključuje mnogo novih izazova. Uz posao ili učenje, često se moramo baviti kućom, obitelji i slično, te je teško pronaći i ponešto vremena za sebe, pogotovo ako imate posao koji nije fleksibilan.

Jedna od stvari koje nam zaista mogu olakšati svakodnevne poslove je tehnologija. Iako je tehnologija danas mnogo pristupačnija, ponekad je teško nositi laptop svuda oko sebe, ili se cijeli dan posvetiti stolnom kompjuteru.

Zbog tog su danas tableti jedna od najprodavanijih „tehnoloških igračaka“. Osim što su praktični, maleni i prijenosni, ovi prijenosni kompjuteri mogu nositi u sebi sve značajke nekog dobrog laptopa i ne morate se bojati da propuštate nešto samo zato što nemate nešto od „skupih gadgeta“.

Koje karakteristike mora imati dobar tablet?

Tableti mogu biti nezgodni, pogotovo ako se odlučite za najjeftiniju opciju. Ipak, ako ste spremni uložiti neke novce u svoj novi gadget, možete dobiti tablet fenomenalne kvalitete i odličnih performansi. Na njemu tada možete raditi projekte za posao, privatne projekte, provoditi vrijeme za razonodu te čuvati neke bitne informacije koje vam trebaju u svakodnevnom životu.

Tableti su puno praktičniji nego što su prijenosna računala upravo zbog činjenice da su malene mase i da ih možete, doslovno, spremiti u bilo koju manju torbu i ponijeti ih sa sobom gdje god mislite da su vam potrebni.

Ne morate biti informatički genij kako biste našli savršen tablet, ali morate imati na umu da svaki od gadgeta koji kupite ima niz specifikacija koji bi vam mogao biti interesantan jer drastično mijenja iskustvo korištenja tableta.

Prva stvar koja je jako bitna jesu dimnezije. Veličina ekrana je nešto što može biti „make or break“ specifikacija jer nam je svima bitno da vidljivost kod korištenja bude dobra. Realno, tijekom korištenja ćete cijelo vrijeme biti suočeni s tom odlukom pa je bitno da dobro razmislite pri kupovini.

Operacijski sustav također je jedna od razlika po kojoj se tableti razlikuju. Što je operacijski sustav stariji, to je tablet lošiji i skloniji kvarovima. Većina tableta ima Androidov OS te vam se to možda sve čini jako slično, ali verzije su relevantne: Jelly bean verzije su najstarije, zatim KitKat, zatip Lollipop, Marshamallow i kao najnovija dolazi nam Oreo verzija.

Bitno: dobar procesor i RAM

Osim prema ekranu, tableti se razlikuju i prema specifikacijama. Procesor je nešto što će odrediti brzinu kojom će tablet raditi, a sigurni smo da vam je to jako bitno. Nije uvijek samo bitno vidjeit na koliko se jezgri procesor dijeli, morate pogledati koja je brzina i kakva je kvaliteta proizvodnje!

Unutarnja radna memorija ujedno se zove i RAM i jedna je od bitnijih stvari kojom se tableti razlikuju. Što je RAM veći, trenutno je korištenje brže. Preporučamo vam da, čak i ako se nimalo ne kužite u ovakve stvari, dobro obratite pozornost na veličinu RAM-a.

Unutarnja memorija u koju ćete vršiti pohranu raznih medija ovisi o vama. Ako znate da nećete na tablet pohranjivati jako puno stvari, ne treba vam neka značajna memorija. Ipak, ako mislite da ćete (zbog posla ili škole) razne videe, slike i projekte morati spremati na tablet: investirajte u neku veću memoriju. Ne možemo vam dati iznos koji je minimalan s obzirom da svatko ima drugačije potrebe.
Podržavanje 3G/4G SIM kartica nešto je što je bitno isključivo onima koji koriste tablete u mreži. Ovo je obično nešto na što se fokusiraju ljudi koji su poslovno orijentirani.

Pikseli su najvažniji onima koji vole filmove i slike: 2500×1600 biti će savršeno za one izbirljive, a 1280×800 za one koji nisu toliko zahtjevni.

Osjetljivost ekrana često se zanemaruje jer ne piše u statistikama kao neka brojka, ali morate biti spremni isprobati tablet već u trgovini. Jedini način na koji se oni koriste je touchscreen, a ako on ne valja, bacili ste novce u vjetar.

Kamera je relevantna onima koji putuju, vole slikati i žele provesti nešto više vremena istražujući svijet. Prednja kamera bi trebala imati barem 2 MP (5 idealno), a stražnja od 8-16 za jako dobre slike, za nešto manje dobre je dovoljno 5.

Dobro se informirajte o tabletima

Provjerite po čemu se tableti iz vaše uže ponude razlikuju i razmislite isplati li se kupiti u web shopu skuplji? To ovisi o specifikacijama. Nemojte da vam nude dva modela i da vam prodaju skuplji jer je „bolje kvalitete“, a zapravo su isti. Dobro se informirajte o tome što vam treba, prosurfajte po internetu pri kupovini i znajte u kojem se cijenovnom rangu kreću kakvi modeli tableta.

Ako ste netko tko je već imao iskustva s lošim gadgetima, sigurno znate kakav je loš osjećaj kupiti nešto što se brzo kvari! Zato, nemojte štediti i budite zahtjevni!

Similar Posts:

You may also like...