Radna odjeća štiti vas od ozljeda

Rad u skladištima, brodogradilištima i ostalim visoko rizičnim mjestima od mogućih ozljeda zahtjeva da su radnici prikladno obučeni. Radna odjeća štiti vas od mogućih ozljeda i prva je linija obrane kod moguće nezgode. Bilo da se radi o padu teškog predmeta na cipelu ili prskanja s opasnom tekućinom, radna odjeća će vas zaštititi i poštedjeti mogućih ozljeda. Kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s svim elementima radne odjeće i gdje je možete kupiti po odličnim cijenama.

Radna odjeća je širok pojam

Pod radnu odjeću spadaju razni odjevni predmeti, kao i dodatci poput rukavica, štitnika ili kacige. Radna odjeća na mnogim mjestima je obavezna, a ako mislite da je vaš posao podložan mogućim ozljedama, možete je nositi i samoinicijativno radi sigurnosti.

Radna jakna

Osim što će vas štititi od hladnoće, radna jakna je veoma korisna za zaštitu od mogućeg prskanja ili prolijevanja neželjenim tekućinama. Također, kao i radne hlače, na njoj se nalaze reflektirajući elementi, koji će pomoći ostalim suradnicima da vas lako uoče.

Radna odjeća - radna jakna
Radna odjeća – radna jakna

Ovo je posebno važno kod rada po mraku ili rada u skladištu, gdje određeni radnici voze strojeve. Nalet viličara ili bagera može biti koban, stoga je radna odjeća veoma važna da biste bili lako uočljivi.

Radne hlače

Radne hlače će vas kao i ostala kvalitetna radna odjeća zaštititi od mogućih nezgoda. Prilikom odabira birajte hlače debljeg materijala koje će bolje grijati, a naša preporuka je odabrati i broj veće hlače u slučaju da radite na zraku.

Radna odjeća - radne hlače
Radna odjeća – radne hlače

Tako ćete prilikom ekstremnih hladnoća po zimi ispod njih moći obući trenirku i dodatno se ugrijati. Također, veći broj će vam pružiti i lakše kretanje i komfor tijekom rada, za razliku od uskih hlača.

Radne cipele

Iako su radna obuća, cipele se stavljaju pod pojam radna odjeća. One su ujedno i najvažniji element zaštite, jer osiguravaju da vam teret na nozi ne prouzroči ozbiljne ozljede i invalidnost. Glavna karakteristika radne cipele je snažna kapica koja čuva stopalo od pada tereta.

Video: Najbolje radne cipele

Tako se ono neće zgnječiti i zaštiti će vašu nogu u slučaju ozljede. Prilikom kupnje obavezno provjerite ima li cipela potrebne certifikate i je li prošla sigurnosna testiranja.

Radne tenisice

U novije vrijeme pojavile su se i radne tenisice, koje izgledaju sasvim normalno no imaju kapicu za zaštitu. One će znatno olakšati kretanje i puno su lakše od cipela, no većinom pružaju nešto manju zaštitu. Ako radite posao koji nije visoko rizičan, puno su bolji odabir jer će vas sačuvati od patnje i boli u nogama zbog težine radnih cipela. 

Radna odjeća je neophodna za siguran rad i iako vizualno ne izgleda primamljivo, puno je važnija sigurnost i zdravlje od izgleda.

Gdje se može kupiti radna odjeća?

Kvalitetna i jeftina radna odjeća može se naručiti u web trgovini habeco.hr. Glavna prednost ove trgovine je što uz dogovor na radnu odjeću možete istaknuti logo vaše firme i kupiti odjeću u skladu s vizualnim identitetom firme. Kupnjom u ovoj trgovini ostvariti ćete i odličan popust na količinu, a radnike vaše firme izdvojiti ćete od posjetitelja i tako stvoriti bolji dojam kod kupaca.

Zaštita na radu u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je zakonom propisana zaštita na radu, koja obuhvaća neke obavezne elemente u prostorima (kuke za razbijanje stakla, vatrogasni aparati, detektori dima…), te obavezno nošenje zaštitnih stvari kod radnika. Primjerice, u brodogradilištima i prostorima gdje je moguća ozljeda zbog pada s visine ili pada neke stvari na vas, zaštita na radu propisuje obavezno nošenje zaštitne kacige. Ta odluka se propisuje i na radnike i na posjetitelje toga mjesta. 

Novčane kazne za nepoštivanje propisa

Zaštita na radu je veoma bitna jer štiti ljude od mogućih ozljeda. Njeno nepoštivanje u slučaju inspekcije ili nezgode dovesti će do velikih novčanih kaznim, no to je najmanji problem. Najvažnije je da su ljudi sigurni i zaštićeni i zbog toga poslodavci moraju pomno paziti da zaposlenici i posjetitelji imaju sve potrebne zaštitne elemente.

Ispit zaštite na radu

Zaštita na radu propisuje i obavezno osposobljavanje za rad, te zdravlje radnika. Svaki radnik mora položiti ispit iz zaštite na radu, kako bi mogao obavljati određenu djelatnost. Kroz ispit će dokazati znanje u području sigurnosti i biti osposobljen za rad i rukovanje određenim strojevima. Tako se doprinosi sigurnosti cjelokupne firme, kako radnika, tako i posjetitelja.

Similar Posts:

You may also like...