Ispravan i dugovječan motor automobila

Svi smo nekada čuli za motorna ulja, ali problem je što većina nas ne zna zašto ulja služe i koliko često treba promijeniti motorno ulje. Prvo ćemo sve pogledati kao veću sliku – naime, automobil možemo promatrati kao funkcionalnu cjelinu u kojoj je glavni zadatak da gorivo u tečnom stanju pretvara u energiju koja zapravo pokreće naše ljubimce.

Međutim, problemi se javljaju kada dođe do tog mehaničkog dijela sistema gdje postoji veliki broj pokretnih dijelova koji se često češu jedan od drugi. Zbog trenja ti se dijelovi mogu pohabati, te u konačnici usporiti rad sistema. Tu na scenu stupaju motorna ulja.

Bitan je početak

Jedna od prvih stvari koju svaki vozač treba naučiti poslije položenog vozačkog ispita je način na koji se zapravo mijenja motorno ulje. Kada kupite novo vozilo, pod tim podrazumijevamo i polovno, najbolje u startu promijenite ulje. Po nekom pravilu ulje treba mijenjati na svakih 15,000 kilometara, dok se kod novijih automobila, zbog bolje strukture i određenih poboljšanja ulje bez problema može mijenjati i na 30,000 kilometara, o tome se najbolje informirati od prodavca auta.

No, ako niste uradili kao što je rečeno, već ste vozač s određenim „stažom“ iza volana, a ne znate promijeniti motorno ulje pročitajte naš mini savjetnik kako to uraditi.

Zamjena motornog ulja

Da biste zamijenili ulje u vašem automobili potrebno je, naravno, kupiti ulje. Iako na prvi pogled djeluje kao lak, ovo nije ni malo lak zadatak, naročito kada se u trgovini nađete pred desecima različitih proizvođača i pakovanja, a prodavač vam naravno želi „uvaliti“ najskuplje u ponudi. Naš savjet vam je da prije kupovine dobro istražite koje je ulje pogodno za vaš automobil. Pri tome morate u obzir uzeti, starost vozila, vrstu goriva i brojne druge parametre, a kao ključni parametar uzmite ulje koje je sipano u fabrici kada je vozilo proizvedeno, to će vam reći sve!

U redu, kupili ste motorno ulje, ne želite plaćati ovlašten servis da izvrši zamjenu ulja (što strogo preporučujemo), već želite to uraditi sami. Prvo trebate odvrnuti šraf kartera te pustiti staro ulje da teče. Odvrnite i filter, uklonite prljavštinu i ostatak ulja, te ga vratite. Vratite karter i sipajte motorno ulje malo preko oznake minimum. Upalite auto bez dodavanja gasa i ostavite da radi nekoliko minuta. Zatim sipajte ulje skoro do oznake maksimuma. Narednih dana možete prekontrolirati da li je sve u redu i da nije došlo do curenje ulja. Prečitajte i kakva je kvalitetna cerada za auto.

Similar Posts:

You may also like...