Internetske stranice dostupne svima

Život bez interneta bi danas mnogima bio nezamisliv. Mnogo ljudi danas informacije traži isključivo putem interneta ili im je to prvo odredište kada nešto žele pronaći. U tom slučaju pretražuju razne web stranice kako bi došli do onoga što im je potrebno. A kako bi one bile dostupne svima, potrebno je da budu postavljene na neki poslužitelj.

Poslužitelj je zapravo računalo koje je neprekidno povezano na internet te zbog toga stranice koje su na njemu su stalno dostupne. Usluga pohrane se naziva hosting web stranica. To je danas jedna od najčešće korištenih informatičkih usluga.

Ugovaranje putem domaćih i stranih tvrtki

Hosting web stranica danas možete ugovoriti putem raznih tvrtki koje nude te usluge. Uglavnom je riječ o tvrtkama koje nude razne informatičke usluge te im je ovo samo jedna od usluga koje imaju u ponudi. Često tako možete na jednom mjestu pronaći više usluga koje bi vam mogle zatrebati, a vezane su uz internetske stranice, primjerice mogli biste registrirati domenu, ugovoriti SSL certifikat i sl.

Sve to možete učiniti putem domaćih i stranih tvrtki. Ono što u konačnici dobivate se ne razlikuje u puno toga, odnosno kvaliteta će biti na razini u oba slučaja. Ali, odlučite li se za domaće tvrtke, prednost je u jeziku, odnosno možete biti sigurni da ćete sve moći obaviti na jeziku kojeg razumijete. To nije problem onima koji dobro razumiju strane jezike, no još uvijek ima dosta korisnika koji nisu toliko dobri s njima.

Ponuda hostinga za sve

Hosting web stranica koji možete ugovoriti putem raznih tvrtki se uglavnom ne razlikuje u puno toga, odnosno gotovo svi nude nekoliko različitih vrsta. Neke od najpopularnijih su:

  • Dijeljeni (shared)
  • Reseller
  • VPS
  • Namjenski (dedicated)

Svaka od tih vrsta ima svoje prednosti i mane te svaki korisnik mora odlučiti koja vrsta mu je naprikladnija za njegove potrebe.

Dijeljeni (shared) hosting

Odlučite li se za ovu vrstu hostinga web stranica, možete očekivati najnižu cijenu. A koji je uzrok najniže cijene? U ovom slučaju ćete dobiti mjesto za pohranu web stranica na poslužitelju čiji se prostor i resursi dijele na jako mnogo korisnika. To znači da ćete vi biti samo jedan od korisnika. To ponekad može biti uzrok sporosti ili čak nedostupnosti poslužitelja te nije preporučljivo za važne, poslovne stranice.

Reseller hosting

Namijenjen onima koji žele dobiti svoje mjesto na poslužitelju, ali i mogućnost dodatne podjele tog svog dijela na manje dijelove te davanje tog mjesta u zakup drugima. Ovo je odlična opcija za one koji se bave izradom web stranica. Na ovaj način mogu ponuditi kompletnu uslugu, izrađene web stranice koje odmah mogu postaviti na internet i tako predati nazad klijentu.

VPS

Ovo je kratica od “virtual private server”. Riječ je o virtualnom prostoru na nekom poslužitelju. Ovo se može nazvati jednim od boljih vrsta i odlične isplativosti za novac. Naime, dobit ćete svoj virtualni dio koji ćete moći prilagođavati po želji, a korištenje ostalih korisnika neće imati nikakav utjecaj na taj vaš virtualni dio niti na resurse vezane uz njega.

Namjenski (dedicated) hosting

Ovdje je riječ o ultimativnom rješenju za one koji ne pristaju na kompromise kada je u pitanju hosting web stranica. Ovdje zapravo ne zakupljujete samo prostor na poslužitelju već cijeli poslužitelj. To zapravo znači da ćete dobiti cijeli poslužitelj samo za sebe i za sve što je vama potrebno. Moći ćete ga prilagođavati po volji, instalirati na njega željene programe, platforme i slično. A ponekad će vam tvrtka kod koje ga ugovarate ponuditi i mogućnost modifikacije hardvera.

Ovo je idealno rješenje za one najzahtjevnije korisnike, ali i velike stranice koje traže najviši stupanj prilagodljivosti, dostupnosti i zaštite.

Brojne konkurentske tvrtke

Tržište informatičkih usluga je iz godine u godine sve konkurentnije. To je zbog toga što se na tržištu pojavljuju novi igrači koji inovativnošću pokušavaju pomrsiti planove velikim igračima koji su već dugo na tržištu. Jedna od takvih zanimljivih tvrtki se krija iza internetske adrese domovanje.com. Nude sve najpopularnije vrste hostinga, ali da ne bi sve ostalo samo na njima, nude i brojne prilagođene pakete.

Ti paketi se razlikuju po uslugama koje su u njih uključene. Primjerice količina prometa, prostora, SSL certifikati, broj e-adresa i dr. To je odlična mogućnost zbog koje ćete dodatno uštedjeti. Jer moći ćete odabrati financijski najisplativiji paket koji sadrži samo one usluge koje vam stvarno trebaju.

Similar Posts:

You may also like...