Cijena psihoterapije ovisi o problemu

Mnogi povezuju psihoterapiju s osobama koje su lude ili imaju velike psihičke probleme, no to nije tako. I manji problemi se rješavaju kod psihoterapeuta, te na psihoterapiju idu i normalni ljudi koji su spremni potražiti pomoć u rješavanju nekog problema. Upravo radi toga i cijena psihoterapije ovisi o problemu osobe i koliko je tretmana potrebno da se problemi riješe. Ako imate neki problem koji vas muči i ne možete ga sami riješiti, tada je odlazak psihoterapeutu obavezan kako ne bi došlo do pogoršanja situacije.

Što je psihoterapija?

Općeniti naziv za tretman između profesionalca i pacijenta s ciljem poboljšanja mentalnog zdravlja je psihoterapija. Kroz tretman saznajete više o samom sebi, o svojem stanju, te postajete svjesni svojih problema i misli. Također, kroz tretmane psihoterapije naučit ćete kontrolirati sve probleme i ispravnije razmišljati o određenim stvarima. Psihoterapija ne mora isključivo biti s ciljem rješavanja problema. Razgovor sa psihoterapeutom može vam pomoći i ako se osjećate izgubljeno u životu ili trebate savjete za određene životne situacije.

Također, redovan odlazak na psihoterapiju može vam biti od pomoći i ako nemate nikakvih problema, već vam treba netko za stručan razgovor. Psihoterapeut vam može biti prijatelj i osoba čije savjete ne biste trebali olako shvaćati. On je tu da vam pomogne i iz svakog tretmana izvuče maksimum, te u što manje vaših dolazaka iskorijeni problem iz vašeg uma.

Psihoterapija donosi promjene

Ponekad teške životne situacije znaju uzrokovati velike probleme u životu i prouzročiti neke teže bolesti poput depresije ili paranoje. Upravo zbog toga psihoterapija vam može znatno pomoći u rješavanju svih navedenih problema. Bilo da se radi o svađama s partnerom ili nekim problemima s prijateljima ili obitelji, razgovor sa psihoterapeutom zasigurno će vam pomoći s promjenom načina razmišljanja. Cijena psihoterapije nije velika i svatko si ju može priuštiti, ako se želi riješiti nekih strahova i blokada u životu. Iako je psihijatar vaš prijatelj i neće odavati vaše tajne i probleme, imajte na umu da je u slučaju nekih informacija o kaznenom djelu ili zlostavljanju psihijatar dužan slučaj prijaviti policiji.

Savjeti za odlazak psihoterapeutu

Cijena psihoterapije nije skupa i svatko si može platiti individualnu terapiju, no kako biste odlazak psihoterapeutu mogli u potpunosti iskoristiti, potrebno je da budete 100% iskreni i otvoreni. Psihoterapeut prije svega mora biti vaš prijatelj i on je osoba koja vaše tajne ne smije otkrivati nikome. Psihoterapeut neće osuđivati ono o čemu mu pričate, niti će vas ismijavati, već će pozornim slušanjem doći do rješenja vašeg problema i pomoći vam da pozitivno razmišljate o njemu.

Razmislite o tome što vas muči i o čemu planirate razgovarati sa psihijatrom, te se pripremite za odlazak. Kako bi vam mogao što bolje pomoći i savjetovati vas što kvalitetnije bitno je da mu se otvorite i kažete sve bitno o problemu koji vas muči. Kod partnerskih ili obiteljskih terapija nerijetko neke osobe prešućuju neke stvari, no morate znati da jedino ako ste potpuno iskreni i otvoreni možete riješiti probleme i učiniti bolje za sebe i osobe oko vas.

Cijena psihoterapije po terminu

Cijena psihoterapije ovisi o tome koliko tretmana vam je potrebno, a individualna terapija od 50 minuta košta 50€. Za studente i nezaposlene cijena je 20% manja, te tretman u trajanju od 50 minuta košta samo 40€. Postoje i neki drugi tretmani, poput partnerskog savjetovanja gdje sat vremena košta 60€, obiteljsko savjetovanje gdje sat vremena košta 70€ ili financijsko savjetovanje koje košta 80€ za sat vremena. Prvo savjetovanje od 30 minuta je besplatno, a vrijedi samo za individualnu terapiju.

Individualna terapija je najbolji tretman

Budući da ste sami sa psihoterapeutom i nema nikoga drugoga pred kim vas može biti strah ili sram reći sve stvari, individualna terapija je najbolji tretman za rješavanje problema. Naravno, za rješavanje problema s partnerom ili obiteljskih problema individualna terapija nije rješenje, no svi ti problemi mogu krenuti od vas samih i nekog problema koji vas muči.

Ovakav tip terapije posvećen je vama i vaš psihijatar je na tretmanu posvećen samo vama. On je tu da vam pruži zaštitu i osjećaj sigurnosti, te da između vas i njega stvori prijateljski i povjerljiv odnos. Tako vas on može u potpunosti promijeniti na bolje i pomoći vam da riješite sve svoje probleme.

Similar Posts:

You may also like...